“A cionisták nem érdemlik meg, hogy éljenek” – mondta és büszkén vállalja üzenetét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Közel hat hónappal azután, hogy a Columbia Egyetem kitiltotta Khymani Jamest, egy palesztinbarát diákaktivistát, aki azt mondta, hogy “a cionisták nem érdemlik meg, hogy éljenek”, az a diákcsoport, amely akkor bocsánatot kért a nevében, most visszavonta sajnálkozó nyilatkozatát – és az Izrael elleni fegyveres ellenállásra buzdított.

“Tavaly tavasszal, a táborozások közepette a Columbia University Apartheid Divest (CUAD) nevű palesztinpárti szervezet egy Khymani James nevében bocsánatkérésként megfogalmazott nyilatkozatot tett közzé” – írta a CUAD kedd este az Instagramon. “Szándékosan félreértelmeztük a tapasztalatait és a szavait, és cserbenhagytuk”.

Az X-en azóta törölt posztban James áprilisban elismerte, hogy néhány hónappal korábban egy Instagram Live videóban azt mondta: “A cionisták nem érdemlik meg, hogy éljenek”, és “Legyetek hálásak, hogy épp most nem megyek cionistákat gyilkolni.”

Az időközben törölt áprilisi posztban James bocsánatot kért: “A pillanat hevében rosszul fogalmaztam, amiért elnézést kérek”. A Columbia áprilisban felfüggesztette Jamest, aki azóta beperelte az egyetemet, hogy az eltiltását visszavonják.

James most visszavonta a bocsánatkérést. “Soha nem írtam az április végén közzétett neoliberális bocsánatkérést, és örülök, hogy egyszer és mindenkorra tisztáztuk a dolgokat” – írta James kedden egy X-bejegyzésben. “Nem engedem meg senkinek, hogy megszégyenítsen a politikám miatt. Bármit mondtam, azt komolyan gondoltam”.

A CUAD segített lángra lobbantani a Columbia egyetem áprilisi tiltakozó táborozását, amely palesztinbarát és Izrael-ellenes mozgalmat indított el az amerikai egyetemeken. A mozgalom elindulása óta eltelt hónapokban a csoport egyre keményebb álláspontra helyezkedett Izraellel szemben, és az ország elleni erőszakos felkelést támogatta. “Támogatjuk a felszabadítást minden szükséges eszközzel, beleértve a fegyveres ellenállást is” – áll a csoport közleményében. “Ahol már kimerítettek minden békés megoldási módot, ott az erőszak az egyetlen út a továbblépéshez”.

A Columbia szerdán közleményben tudatta, hogy elítéli az erőszakos cselekményekre való felhívásokat. “Az erőszakot vagy károkozást szorgalmazó nyilatkozatok ellentétesek azokkal az alapelvekkel, amelyekre ez az intézmény épül” – fogalmazott közleményében Katrina Armstrong, az egyetem ideiglenes elnöke, valamint az egyetem rektora és végrehajtó bizottsága. “Ez eddig annyira alapvetőnek tűnt, hogy nem láttuk szükségesnek kimondani; ilyeneket hallani a közösségünkben aberráció, akár védi az első alkotmánymódosítás, akár nem. Egyértelműnek kell lennünk: az erőszakra való felhívásoknak nincs helye sem ezen, sem más egyetemen”.

A CUAD posztja október 8-án készült – mindössze egy nappal a 2023. október 7-i támadások első évfordulója után.

CNN

Címkék:Columbia Egyetem, erőszak, Palesztin-párti diákcsoportok

[popup][/popup]