“A cionista lobbi” meg akarja törni Imane Khelifet – állítja Algéria sportvezetője

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Sport

Az algériai olimpiai bizottság vezetője szerint a vitatott nemű sportolójuk körül kialakult vita oka egy “cionista összeesküvés”.

Imane Khelif

A női bokszolók között indult Imane Khelifet azzal vádolták, hogy valójában férfi és “erőszakos csaló”, miután olasz ellenfele a múlt héten mindössze 46 másodperc után visszalépett a mérkőzéstől.

Angela Carini azt állította, azért lépett vissza, hogy “megmentse az életét”, amikor az algériai bokszoló olyan erősen megütötte, hogy nem kapott levegőt. Khelifet korábban kizárták a 2023-as – az orosz vezetésű Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) által szervezett – női bokszvilágbajnokságról, miután megbukott a nemek szerinti jogosultsági teszteken. A korlátozások között szerepel, hogy az XY kromoszómával rendelkező nők nem versenyezhetnek más nők ellen.

Khelif eredményei az IBA tesztjeiből titkosak maradnak, de a szervezet szerint nem megengedett versenyelőnye volt. Soha nem bizonyították, hogy Khelifnek XY kromoszómái vannak, amelyekkel jellemzően a férfiak rendelkeznek, de a nemi fejlődési rendellenességben szenvedő nőknél is előfordulhatnak.

Annak ellenére, hogy sokak szerint férfi, Khelif soha nem azonosította magát transzneműként vagy interszexuálisként. Miután a női 66 kg-os súlycsoport negyeddöntőjében legyőzte a magyar Hámorit Luca Annát, ragaszkodott ahhoz, hogy nő.

Yassine Arab, az algériai olimpiai és sportbizottság igazgatója azt állította, hogy Khelifet sötét erők támadták meg. “A cionista lobbi, meg akarják törni Imane elméjét. De most Imane nagyon erős. Nem akarják, hogy egy muszlim vagy arab lány magasabbra kerüljön a női ökölvívás ranglétráján. Ez minden nő számára méltóság és becsület kérdése” – mondta Yassine Arab.

“Az egész arab nép évek óta ismer engem. Évek óta bokszolok a nemzetközi szövetség versenyein. Az IBA nem volt velem igazságos. De nekem van istenem.” “Szeretném elmondani az egész világnak, hogy nő vagyok, és nő maradok.” “Ezt az érmet a világnak és az összes arabnak ajánlom, és azt mondom, éljen Algéria.”

Jewish Chronicle

Címkék:boksz, transzneműség

[popup][/popup]