A bezáratott hamburgi mecset közvetlenül Iránból kapott utasításokat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A német hatóságok az év elején rajtaütöttek a hamburgi Iszlám Központ nevű intézményen, dokumentumokat és adatokat foglaltak le, ami  végül a központ júliusi bezárásához vezetett.

A német rendőrség a helyszínen

A hamburgi Iszlám Központ, amelyet a német belügyminisztérium nemrég bezárt, a német Der Spiegel által látott dokumentumok szerint közvetlen utasításokat fogadott el az Iráni Iszlám Köztársaságtól és segítette a Hezbollahot. A biztonsági tisztviselők az év elején razziát tartottak az iszlám központban, dokumentumokat és adatokat foglaltak le, ami a központ júliusi bezárásához és a hamburgi Kék mecset elkobzásához vezetett.

A hamburgi központ mellett a frankfurti, müncheni és berlini fiókintézményeket is bezáratták – további négy síita mecsettel együtt – közölte a minisztérium.

Az iráni külügyminisztérium tiltakozásul behívta Németország teheráni nagykövetét. “Sajnos, ami Németországban történt, az az iszlámellenesség példája, és ellentétes az ábrahámi vallások tanításaival” – közölte az iráni minisztérium az X-en, korábban Twitteren. A minisztérium szerint a tiltás sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, és elősegíti az erőszakot és a szélsőségességet.

A Der Spiegel áttekintette a belügyminisztérium által kiadott 220 oldalas tiltó rendeletet, amelyből kiderül, hogy a központ szorosan együttműködött az iszlám rezsimmel és kapcsolatai voltak a Hezbollahhal is.

 

Közvetlen kommunikáció Iránnal

A dokumentumokból állítólag kiderült, hogy a központ vezetője, Mohammad Mofatteh szorosan és rendszeresen kommunikált az iráni legfelsőbb vezető, Ali Khamenei ajatollah hivatalával.

Mofatteh és a rezsim képviselői WhatsApp-on is kommunikáltak: Mofatteh a jelentések szerint üzeneteket küldött Mehdi Mostafavi iráni vezető tisztségviselőnek. A páros 2021 végétől 2023 végéig több mint 650 üzenetet váltott egymással. Mostafavi állítólag instruálta Mofatteh-t a “2024-es év fókuszterületeiről” és felhívta figyelmét “Khamenei üzeneteire a német nyelvű zarándokok számára 2023-ban.” Mofatteh állítólag Izrael-ellenes propagandaanyagot is kapott.

Az iráni tisztviselők állítólag arról is küldtek üzeneteket, hogyan lehet eladni a Hamász október 7-i támadásáta német közönségnek. Mofattehnek azt tanácsolták, mondja el, hogy az “iszlám ellenállásnak nincs más eszköze” Izrael “bűneinek” megállítására.

A rezsimmel folytatott közvetlen kommunikáción kívül Khamenei személyes pecsétjét és bélyegzőjét is megtalálták az állítólag Jemenbe küldött adományokról szóló igazolásokon.

 

Kapcsolatok a Hezbollahhal

A nyomozók állítólag kapcsolatokra utaló dokumentumokat találtak az iszlám központ és a Hezbollah között is. Ezek szerint egy, a terrorcsoporttal kapcsolatban álló sejk a központ korábbi igazgatójának “pénzügyi, erkölcsi és tanácsadói támogatásának” köszönhetően Németországon keresztül utazott.

A Der Spiegel beszámolója szerint az igazgató a sejk személyes telefonszámát is elmentette telefonjában.

Mofatteh korábbi nyilatkozataiban azt állította, hogy nincs oka a mecset bezárásának, és hogy “az iszlám, amelyet itt hirdetünk, a józan ész, a béke, a barátság és az emberek közötti békés együttélés iszlámja”.

jpost.com

Címkék:Hamburg, Irán, Október 7, terrorizmus

[popup][/popup]