A bevonulás: Ultraortodox fiatalok „szörnyű Holokausztja”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Politika

Hatszáz 18 és 23 év közötti jesiva tanulónak, akik megkapták az első parancsot, ma meg kéne jelennie a Hadsereg toborzóirodában.

Ultraortodox tüntetők tucatjai érkeztek a toborzóirodához, és szembeszálltak a rendőrséggel, akik torlaszokat állítottak fel a helyszínen és három tüntetőt letartóztattak – számolt be az ujkelet.live.

Merav Szevert, az Israel Hayom riporternőjét vizes palackokkal dobálták meg a tüntetők, valamint sikszének nevezték, közölve vele, hogy nincs joga beszélni, nincs joga ott lenni és tűnjön el.

Az első szakaszban, mely ma illetve holnap esedékes, a jesiva hallgatóknak csak a Tel Hasomer toborzó irodába kell megjelenniük, majd később más toborzóirodákba kell menniük. A hadsereg arra számít, hogy csak körülbelül 30 százalékuk fog megjelenni. A helyszínen egy sor orvosi vizsgálat, pszichotechnikai vizsgálat és egy besoroló tiszttel való beszélgetés is vár rájuk. A folyamat végén a jesiva tanulók besorozási parancsot kapnak.A mostani értesítéseket csak azoknak az ultraortodox férfiaknak küldték ki, akiket a Nemzeti Biztosító Intézet munkaviszonyban állóként regisztrált – vagyis ők még akkor sem feleltek meg a mentességi törvényben foglaltaknak, amikor az hatályban volt, mivel ez a törvény csak a teljes munkaidős jesiva diákokra vonatkozott.

Mind a Sasz párt Tóra Bölcseinek Tanácsa, mind a nem haszid askenázi közösség vezetője, David Landau rabbi egyértelműen megparancsolta követőinek, hogy még az első behívóra se jelenjenek meg a toborzóirodában.

A behívókat a hadsereg azt követően küldte ki, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítélete kimondta, hogy az ultraortodoxok korábban élvezett mentessége törvénytelen volt.

A legszélsőségesebb ultraortodox csoportok tömeges tüntetésre szólítottak fel a toborzó irodánál, hogy megzavarják a folyamatot.

Az ultraortodox negyedekben elhelyezett plakátok és szórólapok azt hangoztatták, hogy az államalapítás óta, ,,Soha nem volt még ilyen szörnyű holokausztja a fiatal ultraortodoxoknak. Soha nem lebegett a hadkötelezettség kardja 1000 fiatal felett két napon belül. És ez csak a kezdet.”

,,Aki azzal próbált vigasztalódni, hogy ez a rendelet csak azokra vonatkozik, akik dolgoznak, az a levél, amelyet a főügyész-helyettes a hadseregnek küldött, szétzúzta ezt az illúziót. Ez a teljes pusztítás terve, és ha most nem harcolunk az első 1000-ért, akkor mindannyiunkat elérnek, ne adj ég, beleértve a fiadat is.”

Teljes cikk

[popup][/popup]