Leon Panetta: Tavasszal támadhat Izrael

Írta: MTI - Rovat: Politika

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter úgy véli: egyre valószínűbbé válik annak a lehetősége, hogy Izrael már áprilisban támadást indít Irán ellen, így próbálva megakadályozni Teherán atomfegyverhez jutását – közölte csütörtökön az amerikai média.

2012. február 3. / MTI

Az először a The Washington Post című lap internetes kiadásában megjelent értesülés szerint Panettát aggasztja az izraeli támadás megnövekedett valószínűsége. Az információt később a CNN hírtelevízió is megerősítette, egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati tisztségviselőre hivatkozva.

 “Panetta úgy hiszi: erős a valószínűsége annak, hogy Izrael áprilisban, májusban vagy júniusban csapást fog mérni Iránra – még mielőtt Irán eléri azt, amit Izrael +immunitási zónának+ nevez és megkezdi a nukleáris bomba építését” – írta a The Washington Postban brüsszeli keltezéssel, forrásmegjelölés nélkül David Ignatius publicista.

Leon Panetta az írás megjelenésekor a belga fővárosban tartózkodott, a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán. Panetta és a Pentagon egyaránt kitért az elől, hogy kommentálja az értesülést.

A The Washington Post értesülése szerint egy tavaszra tervezett amerikai-izraeli közös hadgyakorlat elhalasztása egy izraeli támadás előkészítésére utalhat.

Aviv Kocsavi vezérőrnagy, az izraeli katonai hírszerzés parancsnoka kedden kijelentette, hogy becslése szerint Irán négy atombombát tudna megépíteni a mostanáig felhalmozott uránkészleteinek további dúsításával, és az első bombáját, ha emellett döntene, akár egy éven belül meg tudná építeni. Kocsavi nem zárta ki, hogy ettől a határozottabb nemzetközi szankciók eltéríthetik Teheránt.

Ehud Barak  izraeli védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy amennyiben “a szankciók nem érik el azt a kívánt célt, hogy leállítsák a nukleáris programot, akkor szükségessé válik fontolóra venni a cselekvést”.

“Irán műszaki fejlődése, különösen az urándúsítás terén, megerősíti azt a következtetésünket, hogy Iránnak adott a tudományos, műszaki és ipari kapacitása ahhoz, hogy végül nukleáris fegyvereket állítson elő” – jelentette ki kedden a washingtoni szenátus hírszerzési bizottsága előtt James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgató. Rámutatott: politikai akarat kérdése, hogy így tesz-e. Hangsúlyozta: Irán műszakilag képes rá, hogy a fegyvergyártáshoz elegendő magasan dúsított uránt állítson elő.

Izrael, a Közel-Kelet feltételezhetően egyetlen nukleáris hatalma, magára nézve jelentős fenyegetésnek véli az iráni urándúsítási programot. Teherán ezzel szemben azt állítja, hogy a program kizárólag békés célokat szolgál.
 

[popup][/popup]