Sávuot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Sávuot a Tóraadás ünnepe. Ezen a napon arra emlékezünk, amikor mind ott álltunk annál a bizonyos hegynél és átvettük a Tórát és a Tízparancsolatot.
Lássuk, mit tudsz erről az ünnepről? 

 

 

1. A Sávuot szó azt jelenti:

a. Sávok
b. Ünnepeljünk
c. Hetek
d. Napok

2. Melyik hegyen vette át Mózes a Tórát?

a. Ararát
b. Szinai
c. Moria
d. Olaj

3. Mi az ötödik parancsolat?

a. Tiszteld apádat és anyádat.
b. Őrizd meg a Szombat napját.
c. Ne ölj.
d. Ne lopj.

4. Mely két másik ünnep zarándokünnep?

a. Pészach és Jom Kipur
b. Szimchát Torá és Szukot
c. Hanuka és Purim
d. Szukot és Pészach

5. Miért eszünk tejes ételeket Sávuotkor?

a. Mert egészséges.
b. Mert azt írja a Tóra.
c. Mert „tejjel mézzel folyó Kánaán”.
d. Mert finom.

6. A Biblia mely könyvét olvassuk Sávuotkor?

a. Jónás
b. Ezékiel
c. Rút
d. Sámuel

7. Miért szokás egész éjjel ébren maradni Sávuotkor?

a. Azért, hogy feldíszítsük a zsinagógát.
b. Azért, hogy sok palacsintát készíthessünk.
c. Azért, hogy másnap el ne aludjunk.
d. Azért, hogy Tórát tanuljunk.

8. Hány parancsolat van a Tórában?

a. 613
b. 543
c. 10
d. 7

9. Melyik hónapban ünnepeljük Sávuotot?

a. Ijár
b. Sziván
c. Niszán
d. Áv

10. Mi történik Pészach és Sávuot között?

a. Pihenünk.
b. Számoljuk az Omert.
c. Olvassuk a Tórát.
d. Bevásárolunk tejtermékekből.

Megfejtések:

1: c
2: b
3: a
4: d
5: c
6: c
7: d
8: a
9: b
10: b

Tizenéveseknek:

Oldd meg az alábbi feladatot:

Ami Szukotkor a sátor, az Sávuotkor a
__________________

Ami Pészachkor a Hágádá, az Sávuotkor a
__________________

Ami Szukotkor a pusztai vándorlás, az Sávuotkor a
__________________

Ami Pészachkor a tavasz, az Sávuotkor a
__________________

Ami Pészachkor a kovásztalan kenyér, az Sávuotkor a
__________________

Megfejtések

Zsinagóga
Tízparancsolat
Tóraadás
Betakarítás
Tejes ételek


Mese a Tóraadásról

Amikor Mózes felment a Szinái hegyre, hogy beszéljen az Örökkévalóval, Izrael gyermekei lent várták, hogy visszatérjen.

Nagyon aggódtak, nem tudták, mit mond majd az Isten Mózesnek. Amikor meglátták, hogy vezetőjük jön le a hegyről, izgatottan gyűltek köré, de látták az arcán, hogy szomorú.

– Mi történt? – kérdezték? – Mózes pedig elmesélte.

– Az Örökkévaló nekünk szeretné adni a legcsodálatosabb ajándékot, a legértékesebbet.

– Mit? Mi az? – kérdezték az emberek izgatottan.

– Tóra a neve. – mondta Mózes. – A Tórában olyan történetek vannak, melyekkel Istenünk megtanítja, hogyan éljünk. Vannak benne törvények is, olyan törvények, melyek segítenek, hogy békében élhessünk szomszédinkkal, hogy szeressük embertársainkat. A Tóra megtanít szabad emberként élni, hogy soha többé ne kelljen szolgaként élni.

Az emberek emlékeztek még az egyiptomi szolgaságra, a fáraóra és nem akartak újra szolgaként élni. Szabadok szerettek volna lenni és békében élni. Úgy gondolták a Tóra tényleg nagyon értékes ajándék.

Mózes azonban még mindig szomorú volt.

– Miért szomorkodsz Mózes? – kérdezték?

Mózes leült egy sziklára a hegy lábánál.

– Isten addig nem adja nekünk a Tórát, amíg nem ígérünk neki valamit cserébe. Biztosítékot kér tőlünk.

– Mit adhatunk cserébe egy ilyen értékes ajándékért? – kérdezték egymást az emberek? – Egy ilyen ajándék nagyon sokat ér, mi pedig szegény sivatagi nép vagyunk, soha nem lesz miénk a Tóra.

A nők azonban odamentek Mózeshez és azt mondták:

– Vannak ékszereink, rubinköves karkötők és gyémánt gyűrűk, aranyláncok és brosstűk. Felajánljuk az Örökkévalónak a Tóráért cserébe.

Mózes felment hát a hegyre ismét és beszélt Istennel. Amikor visszatért, még mindig szomorú volt.

– Az Örökkévaló azt mondta, hogy a Tóra értékesebb minden rubinnál és gyémántnál. A Tóra oly fényes, hogy világosságot visz az emberek lelkébe. Ezer gyémánt sem képes erre.

Az emberek leültek és tovább gondolkoztak.

Egész éjjel törték a fejüket, s amikor feljött a nap, újabb ötlettel álltak elő.

„Felajánljuk az Örökkévalónak a vezetőinket, Mózest és Áront. Az ő hűségüket csak elfogadja majd az Isten az ajándékért cserébe.

Így Mózes újra felment a Szinái hegyre, de ismét szomorúan tért vissza.

– Az Örökkévaló nem fogadta el a vezetőket biztosítéknak, mert ők már kifejezték hűségüket, s az Istenéi.

A zsidók táborában volt egy öregember, aki a bölcsességéről volt híres. Amikor meghallotta Mózes szavai, felállt és szólt a néphez:

– Isten a legbecsesebb tulajdonát ajánlotta fel nekünk? a Tórát. Most nekünk is a legértékesebb tulajdonunkat kell felajánlanunk neki. Ha egy ember egy dolgot választhatna, mely számára a világon a legértékesebb, az ékszereit választaná? Nem. Egy becsült vezetőt választana? Nem. Pénzt? Azt sem: Mi lenne az, amit választana? A gyermekei!

Ekkor az emberek Mózes felé fordultak:

– Igen! – kiáltották. – A gyermekeinket ajánljuk fel biztosítékként a Tóráért. Ha Isten nekünk adja a Tórát, megtanítjuk azt hűségesen a gyermekeinknek, s a gyermekeink az ő gyermekeiknek. Mi lehet jobb biztosíték?

Mózes ismét elindult fel a hegyre, hogy beszéljen az Örökkévalóval. Amikor visszatért, a törvénytáblákat hozta, a Tórát, melyet Isten adott neki.

Odaállt az emberek elé és azt mondta:

– Isten nekünk adta a Tórát. Gyermekeink lesznek a biztosíték számára, mert azt mondta, hogy minden ember az Ő gyermeke és ezért az emberek gyermekei különösen értékesek számára.

Izrael gyermekei megköszönték azzal, hogy megtanulták a Tórát és betartották ígéretüket, megtanították gyermekeiknek, és a mai napig is tanítják.

 

Túrós palacsinta Sávuotra

A palacsintához:

    * 4 tojás
    * 1 csésze tej
    * 1 csésze liszt
    * 1 evőkanál tejföl
    * 1 csésze cukor
    * 1 csomag vaníliáscukor
    * csipetnyi só

A töltelék:

    * 50 dkg túró
    * 2 tojássárgája
    * 2 evőkanál olvasztott margarin
    * 2 evőkanál cukor

    * 1 kiskanál vaníliáscukor
    * 1 csésze mazsola

A palacsinta:

Keverd össze a tojást és a tejet. Add hozzá a tejfölt és jól keverd el. Add hozzá a lisztet, adagolva. Jól keverd össze, amíg sima nem lesz. Egy serpenyőben alacsony lángon forrósíts meg egy kis olajat. Tegyél be egy kis adag tésztát a serpenyőbe és minden oldalra hagyd folyni, hogy teljesen befedje a serpenyő alját. Kb. 1 percig süsd az egyik oldalát, majd fordítsd meg. Csúsztasd ki a serpenyőből egy tányérra és tedd be a következő adagot, majd így tovább.

Töltelék:

Minden hozzávalót keverj össze, majd töltsd meg vele a palacsintákat.

Összeállította: Fritz Zsuzsa

 

támogatás
Pop up banner

Címkék:online

[popup][/popup]