Zsidó származású olimpikonok

Írta: MTI - Rovat: Kultúra-Művészetek

Egykori zsidó sportolóknak állít emléket a Magyar Zsidó Múzeumban hétfőn nyíló kiállítás: az Egykor nekik szólt a himnusz című tárlaton mások mellett Hajós Alfréd úszó, Petschauer Attila kardvívó, Székely Éva úszó és Keleti Ágnes tornász sikereit idézik fel.

Faragó Vera, a kiállítás kurátora elmondta az MTI-nek, hogy a tárlaton az MTK 1888-as megalakulásától az 1956-os melbourne-i olimpiáig terjedő időszakból 15 zsidó származású sportolót mutatnak be. “Nem fegyvernemek és olimpiai számok szerint, nem az elért eredmények alapján állítottuk össze a tárlatot, hanem a sportolók zsidó sorsának alakulását vettük figyelembe és három csoportra osztottuk őket” – fejtette ki.keleti ágnesKeleti Ágnes az olimpiai dobogón

Az elsőben azok a sportolók szerepelnek, akik túlélték a holokausztot és nemcsak sportteljesítményükkel, hanem életük egyéb tevékenysége révén is teljes életet élhettek. Köztük van Hajós Alfréd, Kronberger Lili – aki először tizenévesen lett műkorcsolyában világbajnok – Weisz Richárd birkózó, ökölvívó, és Barna Viktor huszonkétszeres világbajnok asztaliteniszező.keleti3Keleti Ágnes 2005-ben

“Hajós Alfréd sikeres és foglalkoztatott építész is volt, 108 épületet tervezett. Kronberger Lili pedig ugyan huszonegy évesen férjhez ment és abbahagyta a sportolást, de írt egy jelentős tanulmányt arról, hogy zenére milyen módon lehet korcsolyázni, ő korcsolyázott zenére elsőként a világon” – tette hozzá.

A második csoportban többek között Braun “Csibi” József és Weisz Árpád futballista, valamint Brüll Alfréd szerepel. Ők nem élték túl a holokausztot: munkaszolgálatban vagy koncentrációs táborban haltak meg és ma is jeltelen sírban nyugszanak. Brüll Alfréd sportmecénás, filantróp és harmincöt éven keresztül az MTK elnöke volt. Nagyon jó szervező, aki egész magánvagyonát a klub felvirágoztatására fordította – magyarázta Faragó Vera.

Weisz Árpádról elmondta, hogy már nagyon fiatalon klasszis jobbszélső volt, komoly sportkarriert ért el Európa-szerte, majd Olaszországban lett futballedző, Magyarországon nem nagyon ismert a neve.
A harmadik blokkba tartozik Keleti Ágnes, Székely Éva nemzedéke és Elek Ilona, akik nemcsak a 30-as és 40-es években értek el sportsikereket, de túlélték a holokausztot, a nulláról újrakezdték és így lettek olimpiai bajnokok – magyarázta a kurátor.

A tárlaton láthatók lesznek a sportolók érmei, Kronberger Lili korcsolyája és nagyméretű olajportréja, Petschauer Attila sisakja és kardja, valamint személyes tematikájú fotók és cigarettatárcák is. Székely Éva melegítőjét és emblematikus könyvét, a Sírni csak a győzteseknek szabad!, valamint a Jöttem, láttam… Vesztettem? és a Megúsztam című kötetét is bemutatják a közönségnek. A tárgyak és dokumentációk egy részét a Magyar Sportmúzeum ajánlotta fel.

A tárlat november 13-ig tart nyitva a Magyar Zsidó Múzeumban.

[popup][/popup]