Boldogabb élet – jó halál

Írta: Beszélgetés Bitó László íróval - Rovat: Kultúra-Művészetek

A beszélgetést vezeti és abban aktívan részt vesz: Gábor György Ph.D., Vallásfilozófus, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatóhelyettese, egyetemi tanár az Országos Rabbiklépző-Zsidó Egyetemen.

 

2010. január 30. szombat, 18:00 óra

bitólászló.jpgAz orvostudomány egyre inkább meghosszabbíthatja életünk végstádiumát. Ezért egyre inkább félünk a gyötrő, megalázó haldoklástól, mint magától a meghalástól. A boldogabb, felszabadultabb élethez szükséges, hogy kibékéljünk az életutunk végén ránk váró halállal, amelyet el nem kerülhetünk.

Ahhoz, hogy gyakorolhassuk végső önrendelkezési jogunkat életünk emberhez méltó befejezéséhez, szükségünk van törvényes és mindenki számára elérhető alternatívákra: az eutelia intézményében működő átsegítőkre, a hospice-ra és végső fokon – ha a sors nem részesít eltűrhető szenvedéssel elérhető halálba – a törvényes eutanáziára.

Ezzel a az előbb utóbb mindannyiunkat passzívan majd aktívan érintő kérdésekkel foglalkozunk pszichológiai, fiziológia, filozófiai, vallási – elméletei és gyakorlati – szempontból.

A beszélgetés megkezdése előtt, pontosan hatkor, hallhatunk egy részletet Polcz Alaine és Bitó László Az utolsó mérföld c. beszélgető könyvének hangos könyv kiadásából Igó Éva és Hegedűs D. Géza előadásában.

Beszélgető társak:

Bíró Eszter, Ph.D.*, Tanácsadó szakpszichológus, Magyar Hospice Alapítvány

Bitó László, Ph.D., Fiziológus, író. A New York-i Columbia Egyetem nyugalmazott (emeritusz) professzora. A beszélgetés címét viselő könyv szerzője.

A helyszínen lehetőség van könyvvásárlásra, minden vásárló kap egy ajándékkönyvet is.

A szerző szívesen dedikálja (az előadás előtt is) a már korábban megszerzett, otthonról hozott Bitó László könyveket is.

Recenziókat, könyvrészletet, háttér anyagot találhat a szerző honlapján

Időpont: 2010. január 30. szombat, 18:00 óra
Helyszín: Bálint Ház
Pontos cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.

 

[popup][/popup]