Talisz / Tallit – Mohácsi András kiállítása

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Mohácsi András a Talisz / Tallit sorozatot a 2020-as karanténban kezdte festeni. A képeken felfedezhető a hagyományos zsidó imakendő, a Talisz motívuma. A férfiak imaleplének, a hétköznapi és ünnepi imarend egyik elengedhetetlen kellékének felidézését láthatjuk a képeken. Az imakendő motívum szabad művészi értelmezéseit láthatjuk a festményeken.

Mohácsi egy évtizede festi, rajzolja csíkos képeit. Művészetében a horizontális tagoltságot vertikálisan felszabdaló csíkok, a sötét és világos elemek erőteljes ütköztetései drámai alaphangú képeken jelennek meg.

A sorozat kezdeti képein mintha a régi zsinagógák megsárgult imakendőit látnánk, elárvult fehérek állnak a fekete csíkok rendszerében.

A sorozat további képei lassan kiszínesedtek, és színfoltok egyre világosodó rendszerébe álltak össze.

A képeket nézve, olyan érzésünk támad, mintha valaki, aki éppen felveszi az imakendőt, és magát egy pillanatra az ima sátorába zárja és a szemét kinyitja, és abban a pillanatban egyetlen vizuális képpé álnak össze a kendő színei, csíkjai.

A festészeti párhuzamokként közül Mark Rothko színfelhőit és kortársunk Sean Scully határozott kontúrú színfoltjait említhetjük meg.

Mohácsi András a képein egy eredeti technikát használ. A képeinek világos színeit, a fehér szín gazdag árnyalatait mindig fluoreszkáló festékekkel festi meg. Ha este a lámpákat lekapcsoljuk, és az esti megvilágítás megszűnik, a képek a sötétben derengő zöldes-fehér macskaszem szerű világítással élnek a sötétben. Mintha valaki becsukja a szemét és a világ visszfényei még a szeme előtt tovább élnek. Mintha a színek visszfényei egy belső ima színterét jelenítenék meg.

Mohácsi András Talisz sorozata egy kortárs festészeti anyag, melyben a zsidó imakendő motívum egy belső világról, derengő színhangokról ad üzenetet.

Talisz / Tallit – Mohácsi András festményei 2020

Mohácsi András legújabb festményein a horizontot függőleges, színes csíkok tagolják. Az új sorozat a Talisz / Tallit, a hagyományos zsidó imalepel motívumkin…

Megnyitó:

Megnyitó: szeptember 17. 19:00

Megnyitja: Seregi Tamás filozófus

Zene: Kovács Márton, Móser Ádám, Radnay Csilla

A kiállítás megtekinthető:

Csányi 5 Erzsébetvárosi Zsidó Emléktár

Budapest, VII. kerület, Csányi utca 5.

Az Erzsébetváros Önkormányzata által létrehozott Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány célja az erzsébetvárosi zsidó kulturális örökség védelme, a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

Az Erzsébetváros Önkormányzata által létrehozott Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány célja az erzsébetvárosi zsidó kulturális örökség védelme, a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

2020 szeptember 17 – október 8 között

támogatás
Pop up banner1

Címkék:Mohácsi András, Tálit

[popup][/popup]