Kóser motorosok

Írta: Lázár György - Rovat: Kiemelt, Külpolitika, Sport

A motorozás az Egyesült Államokban rendkívül népszerű. Amikor a kaliforniai autósztrádán felbukkannak az alakzatban száguldó motorkerékpáros klubok, én tisztelettudóan lehúzódom a leállósávba. Megvárom, amíg eldübörög a félelmetes csapat.

Bikerszsido

Kalifornia államában közel egymillió regisztrált motorkerékpár van, az Egyesült Államokban pedig több mint 8 millió. Az utolsó 20 évben megkétszereződött a motorozók száma. Persze nem azokra a speciális járgányokra kell gondolni, amelyeket a neves operatőr, Kovács László fényképezett az Easy Rider-ben.  Azok az egyedi motorcsodák, amelyeken Peter Fonda vagy Dennis Hopper száguldott a filmben, valóságos vagyonokba kerülnek, elérhetetlenek az átlagmotoros számára.

ChaiRidersfffA motorozás hobbi, jól szervezett hobbi Amerikában, ahol motorklubok százai működnek. A hírhedt klubokról Magyarországon is hallottak, mint például a Hells Angels agyontetovált izomkolosszusairól, akikről az hírlik, hogy kapcsolatban állnak a szervezett bűnözéssel és a drogkereskedelemmel. A klubok döntő többsége persze csupán kellemes hétvégi kikapcsolódást nyújt tagjai számára.

Vannak zsidó motoros klubok is, olyan nevekkel, mint Tribe (Törzs), Hillel’s Angels (Hillel Angyalai), Lions of Judea (Judea Oroszlánjai), Sons of Israel (Izrael Fiai). A legnagyobb klub a Chai Riders. A név egy magyarra lefordíthatatlan szójáték, a vadnyugati lovas Riding High-ból mutált Riding Chai szóváltozata.

Hogy mitől „zsidó” egy motorkerékpáros klub?

Természetesen nem előfeltétel a zsidó származás, viszont a klubok gyakran a zsidó ünnepeken (például Purimkor) rendezik meg partijaikat. Esti motorozás dukál Hanukakor és szigorúan megtartják a Bar Micvó ünnepséget is. Hatalmas bulit csapnak a klub fennállásának 13. évfordulóján!

A member of a group of U.S. bikers, participating in 'Run for the Wall Israel', touches the stones of the Western Wall, the holiest site where Jews can pray, in Jerusalem's old city, Sunday, Nov. 6, 2011. The group of motorcyclists from the United States, including Evangelical pastors and military veterans, holds tours in support of soldiers. (AP Photo/Sebastian Scheiner)

A U.S. bikers klub egyik tagja a ‘Run for the Wall Israel’ alkalmával a Siratófalnál imádkozik 2011. november 6-án Fotó: AP Photo/Sebastian Scheiner

Az amerikai motorosok sokfajta motorkerékpárt vásárolhatnak, hatalmas a választék.  Népszerűek a japán motorkerékpárok (Yamaha, Suzuki), de ott vannak a méregdrága európai importok is, a BMW-k és Ducati-k. Vagy a ma már ínyencségnek számító klasszikus, a Wankel motoros angol Norton. De a vérbeli motoros leginkább a kultikusan tisztelt amerikai járgányra, a Harley-ra pattan. Nehéz szavakba önteni, hogy milyen mélyen gyökerezik a Harley-Davidson motorok imádata az amerikai néplélekben. Az összes eladott amerikai nagymotor harmada Harley, és messze a legnépszerűbb a méregdrága masina.

LangerMíg korábban a zsidó klubok elutasították a német BMW motorokat, minthogy a gyár a II. világháborúban dicstelen szerepet töltött be, ma már ez sem igazán téma. És persze

motoroznak a rabbik is!

Talán a leghíresebb közülük a San Francisco-i Chabad rabbi,  Josef Langer, aki egy hatalmas menórát hegesztett speciálisan kialakított Harley-jára.  A klubok túráznak is, járják a világot, az izraeli túra fénypontja a jeruzsálemi Siratófal meglátogatása.

Nagy esemény az évente megrendezésre kerülő úgynevezett Izrael-napi felvonulás, amelyeket a nagyobb amerikai városokban tartják. Ilyenkor amerikai és izraeli zászlókat lobogtatva, alakzatban vonulnak a  klubok motorosai. Sokan még cifrázzák is a dolgot, és egy tórát is ráillesztenek járgányukra, amit a szigorúbb rabbik valószínűleg nem vesznek jó néven.

Számos nő is akad a motoros klubok tagjai között.

MotorosIzrael1948

Zsidó nők motorkerékpáron? Korántsem annyira meglepő, mint amennyire gondolnánk. Ennek régi hagyománya van, hiszen az izraeli hadseregben már félévszázaddal ezelőtt is voltak női motoros futárok.

A mellékelt filmklipet pedig a New York-i Chai Riders klub készítette Izrael-napi felvonulásukról:

 

támogatás
Pop up banner1

Címkék:coolside

[popup][/popup]