Világok között – Vajda Lajos élete és művészete

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Több mint két évnyi szakmai előkészítést követően 2018 november 10-én megnyílik Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban (Kossuth u. 5.) a Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című nagyszabású kiállítás.

A kép Vajda Lajos: Önarckép koponyával (1936, ceruza, kollázs, papír, Ferenczy Múzeumi Centrum) felhasználásával készült.

Az 1908–1941 között élt Vajda – a hazai művészettörténészek konszenzusos megítélése szerint – a modern magyar képzőművészet meghatározó, sokak szerint a legfontosabb képviselője, aki szorosan kötődött Szentendréhez. Eddigi legteljesebb – túlzás nélkül: nemzetközi jelentőségű – tárlatán mintegy százötven alkotását láthatja a közönség (köztük több művet első alkalommal). A tárlat előkészítését egy 2016 márciusában megalakult munkacsoport végezte, Passuth Krisztina professzor asszony részvételével. A kiállítás vezető kurátora Szabó Noémi, a Ferenczy Múzeumi Centrum Művészeti és Muzeológiai Főosztályának vezetője.

A kiállításhoz szervesen kapcsolódik Vajda Lajos felesége, a szintén jelentős festőművész Vajda Júlia (1913–1982) tárlata a Szentendrei Képtárban „Mégis legyen kiállítás…” – Vajda Júlia élete és művészete címmel. Erre az alkalomra jelenteti meg a szentendrei múzeum Petőcz György nagymonográfiáját a művészről.

Vajda Lajos tárlatához a Ferenczy Múzeumi Centrum egy közel háromszáz oldalas, reprezentatív katalógust ad ki prominens művészettörténészek közreműködésével. A múzeum a kiállítás megnyitásának napján egy online életmű-katalógust is publikál, amellyel célja – Magyarországon mindeddig egyedülálló vállalkozásként – a teljes œuvre bemutatása és a reprodukciók szabad hozzáférésének biztosítása.

Ünnepélyes megnyitó: 2018. november 10-én, szombaton 17 órakor a Szentendrei Városháza dísztermében (2000 Szentendre, Városház tér 3., I. emelet).

A kiállítás 2018. november 10-én 18 és 20 óra között ingyenesen tekinthető meg.

A vendégeket üdvözli: Gulyás Gábor, múzeumigazgató

Köszöntőt mond: Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere

A kiállításokat megnyitja: Bukta Imre, Munkácsy-díjas képzőművész

Közreműködik: Majtényi Eszter, zongoraművész

Kurátorok: Petőcz György, Szabó Noémi

A kiállítások megtekinthetők 2019. március 31-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]