Tőkés László “Az SZDSZ-es vétetésű magyarországi kulturális véleménydiktatúráról”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miután az erdélyi magyar színházi élet ismert alakjai is állást foglaltak a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) egyetem ügyében, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke sajtóirodája útján nyilatkozatot adott ki, ami alább olvasható.

Fotó: Wikipedia

ÁLLÁSFOGLALÁS

a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül zajló kultúrvita tárgyában
Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ügyében zajló politikai konfrontáció Magyarországról a határon túlra is átterjedt. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kara, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem intézményes módon fogta pártját budapesti társintézményük diákjai és tanárai kormányellenes tiltakozásának, nem kevesebbet állítva, mint hogy: „ebben a helyzetben az egyetemfoglalás és a küzdelem a legjobb döntés” (sic!). Az egyetemi anarchiába torkolló tiltakozások támogatói sorába több erdélyi színházigazgató is becsatlakozott, köztük az RMDSZ-es kultúrpolitika olyan közismert alakja, mint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.
Az SZDSZ-es vétetésű magyarországi kulturális véleménydiktatúra ellenében határozottan kiállunk a Vidnyánszky Attila nevével fémjelzett nemzeti színház- és filmművészeti törekvések mellett. Ezzel együtt pedig határozottan visszautasítjuk a külföldi balliberális kultúrpolitika erdélyi szálláscsinálóinak nevezett megnyilatkozásait.
Nagyvárad, 2020. szeptember 16.
Tőkés László,
az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke
támogatás

Címkék:SZFE, Tőkés László

[popup][/popup]