“Terrorcsoportok üzeneteket küldözgettek az argentin válogatott játékosainak”

Írta: ujkelet.live/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az argentin futballszövetség szerda délután hivatalosan bejelentette, hogy lemondta az Izrael elleni barátságos mérkőzést, amelyet szombaton tartottak volna Jeruzsálemben.

“Sajnálatos módon nem mehetünk el Izraelbe a jelenlegi helyzetben,” – mondta Claudio Tapia, az egyesület elnöke egy sajtótájékoztatón Barcelonában, ahol a válogatott a június 14-én kezdődő Oroszországban megrendezésre kerülő VB-re készül.

Fabián Destefano on Twitter

ULTIMO MOMENTO // Otro papelón de la AFA: Israel-Argentina en Jerusalén, suspendido en medio de temores por la seguridad. El encuentro estaba programado para el sábado. Más temprano había habido una protesta frente al predio donde se entrena Argentina en Barcelona.

“Semmi kifogásunk az izraeli közösség ellen, semmi kifogásunk a zsidó közösség ellen,” – mondta Tapia, hozzátéve, hogy reméli, hogy “ezt a döntést mindenki a békéhez való hozzájárulásként fogja fel”.

“Az elmúlt 72 óra vezetett ahhoz a döntéshez, hogy lemondjuk az utazást”, mondta Tapia, hangsúlyozva, hogy elsődleges felelőssége a csapat egészségéről és biztonságáról való gondoskodás.

“Mióta bejelentették, hogy Izraellel fognak játszani, különböző terrorcsoportok üzeneteket és leveleket küldözgettek az argentin nemzeti válogatott játékosainak és rokonaiknak, köztük egyértelmű fenyegetéseket testi épségük és családtagjaik életére vonatkozóan. Ezek közé tartoztak a halott gyermekeket bemutató videoklipek.” A lemondási hírekre válaszolta ezt az izraeli sport- és kulturális miniszter, Miri Regev.

Faurie argentin külügyminiszter is elismerte, hogy a játékosok fenyegetéseket kaptak a meccs miatt, és kellemetlenül érezték magukat az utazással kapcsolatban.

Említést tett arra is, hogy vörösre festett mezek tűntek fel kedden a csapat barcelonai gyakorló létesítménye előtti tüntetésen.

A palesztin (párti) tiltakozók azt mondták, a mezekkel az izraeli bűncselekményekre utaltak, nem fenyegetésnek szánták a játékosok ellen.

A palesztin labdarúgó szövetség vezetője vasárnap felszólította az arab és muzulmán sportrajongókat, hogy égessék el a Barcelona szupersztárjának fotóit és pólóit, ha pályára lép hétvégén az Argentína és Izrael közötti barátságos meccsen.

Jibril Rajoub a felszólítást egy tüntetés után tette az argentin képviseleti iroda előtt Rámalláhban, ahol egyúttal kérte a mérkőzés törlését is.

“Messi. Ne gyere. Ne mosd tisztára a rasszizmus arcát,” – mondta Rajoub.

 

Az argentin nemzeti csapat szóvivője azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy Argentína gyorsan túl akar lépni a diplomáciai vitán, amit a meccs törlése váltott ki, hogy a világbajnokság előkészületeire összpontosíthasson.

“Argentína hét napra van a világbajnokságtól. Arra akarunk összpontosítani, ami valóban fontos és a mi előttünk áll.”

Az argentin külügyminiszter azt mondta, a válogatott futballistái aggodalmuknak adtak hangot az izraeli meccsel kapcsolatban, miközben felreppent a hír, hogy a szombati barátságos mérkőzést palesztin nyomásra törölték.

Jorge Faurie külügyminiszter nem erősítette meg a meccs törlését, csupán annyit árult el az újságíróknak Washingtonban, hogy úgy tudja, a játékosok nem akarnak Izraelbe utazni.

“Amennyire tudom, a válogatott játékosai nem hajlandóak játszani a meccsen,” – mondta Faurie, és rámutatott a feszültségekkel kapcsolatos biztonsági aggodalmakra az izraeli határokon és Jeruzsálemben.

Az argentin csapat, a szupersztár csatár, Lionel Messi vezetésével, szombat este játszott volna Izraelben a jeruzsálemi Teddy Stadionban.

Az argentin labdarúgó szövetség magas rangú forrása kedden azt mondta az Associated Press-nek, hogy lemondták a mérkőzést. A forrás az anonimitás feltételei mellett beszélt.

Az argentin futballszövetség alelnöke, Hugo Moyano azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy a mérkőzés lemondása volt a helyes lépés.

“Helyesen jártunk el, ez nem ér annyit. A dolgok, amik azokon a helyeken történnek, ahol olyan sok embert öltek meg, mint ember, ezt semmilyen módon nem fogadhatod el. A játékosok családjai szenvednek a fenyegetések miatt,”- mondta az ESPN szerint.

“Végül a helyes dolgot tették, és túl vagyunk rajta,” – nyilatkozta Gonzalo Higuain argentin támadó az ESPN-nek. “Az egészség és a józan ész az első. Úgy éreztük, hogy nem lenne helyes elmenni.”

A meccs törlésével a pro-palesztin BDS az utóbbi évek egyik legnagyobb sikerét érte el.

 

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]