Szeles Erika teret kap a Józsefvárosban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A zsidó családból származó lány egy dán fotós jóvoltából lett nyugaton a forradalom egyik legismertebb arca. Egy héttel a fénykép elkészülte után egy gépfegyver sorozat végzett vele. 15 éves volt.

A jozsefvaros.hu portál tudósít róla, hogy a kerület képviselőtestülete megszavazta: Szeles Erikáról, az 56-os felkelés napjaiban elesett lányról közteret neveznek el a kerületben.

A kerületi vezetés eddig két, addig névtelen köztérnek adta arra érdemes nők neveit, így keletkezett a Hugonnai Vilma és a Brunszvik Júlia tér Józsefvárosban. Most egy harmadik nőről, vagy inkább lányról, az ‘56-os forradalmi mártír Szeles Erikáról neveznek el közteret.

A legutóbbi, július 22-én tartott képviselőtestületi ülésen egyhangúan megszavazták, hogy Szeles Erika teret érdemel a kerületben, egyedül abban nem volt egyetértés, hogy melyik teret kapja, a Fidesz-frakció ugyanis neki szánta volt a jelenleg FiDo tér néven ismert parkot. Ezt viszont a Közösen Józsefvárosért frakció Koltói Anna szociáldemokrata nőmozgalmi vezető után szeretné elnevezni.

Végül, mivel abban egyetértés volt, hogy Szeles Erikának mindenképp adnának egy közteret, minden jelenlévő képviselő elfogadta, hogy a Luther utca és a II. János Pál pápa tér találkozásánál lévő, eddig névtelen terület fogja viselni a forradalmi mártír nevét. Ennek azért is van jelentősége, mert az ide futó Bezerédi utca 11. szám alatt lakott a névadó.

Szeles Erika, a tizenöt éves diáklány egy fotónak köszönhetően vált az ‘56-os forradalom ikonjává, majd egy héttel a kép után hősi halált halt. A képet, amelyen a fiatal lány egy gépfegyverrel a vállán elszántan néz a kamerába, Vagn Hansen dán fotós készítette valószínűleg 1956. november 1-jén. A fotós később úgy emlékezett, hogy már Erikánál volt a fegyver, amikor megkérdezte, hogy csinálhat-e róla egy képet, a lány pedig örömmel állt modellt, olvashatjuk a józsefvárosi önkormányzati oldalon. A fotó bejárta a nemzetközi és hazai sajtót is, ikonikus lett. „Véletlenül sikerült egy olyan képet csinálnom, amely bejárta a világot és a forradalom jelképévé vált. Megláttam egy komoly tekintetű, szép lányt […] zubbonyban, orosz géppisztollyal a vállán, akit rávettem, hogy néhány képet készíthessek róla” – mesélte később a fotós.

Egy héttel később, november 7-én sebesültek mentése közben szovjet tankból gyakorlatilag szitává lőtték a 15 éves lányt a Blaha Lujza térnél. Egy sebesült társáért kúszott ki a menedékből, hogy behúzza a barikád mögé, amikor a lövések kivégezték. 

Szeles Erika a Wikipedia szerint 1941. január 6-án született Budapesten, kommunista zsidó családban. Édesapja 1944-ben korában meghalt, egyes források szerint német koncentrációs táborban, mások szerint a budapesti gettóban. Édesanyja innentől egyedül nevelte.

Részt vett néhány előadáson, amit a nagybátyja, Bondi Endre által szervezett irodalom klubban hallgatott meg. Itt fiatal kora ellenére meglepő érettséggel szólt hozzá a vitákhoz, “lángoló szemmel reménykedett valamiféle demokratikus megújulásban” – emlékezett rá vissza Földi Tamás, az egyik volt osztálytárs.

Egy idősebb barátja invitálta meg Erikát a felkelők közé, ahol megtanították géppisztollyal bánni. Ekkor készülhetett róla a híres fotó. Mivel túl fiatal volt, pár nappal később meggyőzték, hogy inkább a sebesültek ellátásában segédkezzen, ebbe november 4-én bele is ment, és önkéntes  – később a sorsát meghatározó – ápolónői szolgálatot vállalt a Vöröskeresztnél, olvashatjuk a Wikipédián.

Ahogy azt is, szomszédja, Ivanits György még találkozott vele halála napján, így mesélt róla: „megjelent Erika egy fiúval és a dobtáras géppisztollyal. Emlékszem, hogy ott táraztak, pakolták bele a lőszert. Mesélte, hogy ő vöröskeresztes, és a sérülteket, a forradalmárok között megsebesülteket menti. A fiú pedig, a barátja, forradalmár. Mondta, hogy mennek tovább, csak egy kicsit megpihennek. Édesanyja ordítva sírt és könyörgött neki, hogy ne menjen el, mert mintha tudta, érezte volna, hogy meg fogják ölni”.

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]