Rétvári: a nemzetiszocializmus és a kommunizmus áldozataira ugyanúgy kell emlékezni

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Fontos, hogy a nemzetiszocializmus és a kommunizmus minden áldozata ugyanúgy az emlékezés középpontjában legyen – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Interjú Rétvári Bencével, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium politikai államtitkárával. Újságíró: Jankovics Soma

Rétvári Bence szerint a kommunizmus távol volt Nyugat-Európától, ezért nem foglalkoznak az emlékezetével. Fotó: Tuba Zoltán, Origo.hu

Rétvári Bence a keddi totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjával kapcsolatban azt mondta: Nyugat-Európában a holokauszt áldozatairól méltó módon megemlékeznek, a kommunizmus által megnyomorított embereket azonban nem tartják annyira fontosnak, mert az a rendszer távol volt tőlük.

Holott a kelet-európai országok lakosságát a vörös csillag ugyanúgy megfélemlítette, mint a horogkereszt – hangsúlyozta.

Kiemelte: Magyarországon az alaptörvény és a büntető törvénykönyv egyaránt rögzíti, hogy sem a nemzetiszocializmus, sem a kommunizmus bűnei nem évülnek el.

Rétvári Bence szerint a kommunizmus felelőseinek felkutatására is létre kellene hozni egy nemzetközi szervezetet, a legfontosabb azonban az, hogy a rendszer áldozatai megkapják a kellő tisztességet.

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]