Petíció az izraeli legfelsőbb bírósághoz: tiltsák meg a hadseregnek éles lőszer használatát a gázai határon

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön egyhangúlag elutasított két emberi jogi csoportoktól érkező petíciót az izraeli hadsereg művelet végrehajtási szabályai ellen, amelyek lehetővé tették éles lőszer használatát az izraeli-gázai határ mentén zajló összecsapások során.

Palesztin zvargók izraeli zászlót égetnek a határon (AFP PHOTO / MAHMUD HAMS )

A petíció benyújtói arra kérték a bíróságot, hogy adjon ki egy rendeletet, amely megtiltja a hadseregnek, hogy éles lőszert használjon az olyan tüntetők ellen, akik nem jelentenek közvetlen veszélyt a katonák életére.

Esther Hayut, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Hanan Melcer a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese és Neal Hendel bíró úgy határozott, hogy a Hamász és más terrorista szervezetek óriási kihívást jelentenek a biztonsági erők számára, mivel terroristáik szándékosan civilek – köztük nők és gyermekek közé – vegyülnek, ezzel megnehezítve a hadsereg dolgát.

A meghallgatás előtt Michael Sfard emberi jogi ügyvéd azt mondta, hogy az izraeli hadsereg művelet végrehajtási szabályai nem felelnek meg a nemzetközi normáknak, és a fegyveres konfliktusok törvényei ebben az esetben nem alkalmazhatók. “Halálos erő alkalmazás a fegyvertelen civilek ellen, akik nem jelentenek veszélyt, illegális,” – mondta. “Ez az ügy lényege.”

Izrael álláspontja szerint a Hamász által ösztönzött zavargások nem tekinthetők egyszerű civil tüntetéseknek.

Az izraeli hadsereg azzal érvel, hogy a tiltakozások egy régóta futó fegyveres konfliktus kontextusában zajlanak a Hamász terrorszervezettel, és a tüzelésre vonatkozó szabályok a fegyveres konfliktus szabályainak hatálya alá tartoznak.

Több mint 100 gázait öltek meg mióta kezdetét vette a “Visszatérés Menete” a biztonsági kerítés mentén, a gázai-izraeli határon.

A halottak több mint a fele az övezetet irányító Hamász terrorszervezet tagja volt.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]