Pénzért váltják meg az Iszlám Állam rabszolgáit

Írta: origo.hu/Zubor Zalán - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy kanadai zsidó üzletember és egy iraki protestáns lelkész kiszabadított 130 iraki nőt és gyereket, akiket szexrabszolgaként tartottak az Iszlám Állam fogságában.

A jezidi és keresztény foglyokat kivásárolták a rabszolgaságból, amivel kiváltották azok haragját, akik szerint még így sem lenne szabad terroristáknak pénzt adni. Pedig a közelmúltban valószínűleg több állam is milliós váltságdíjakat fizetett ki iraki szélsőségeseknek. zó embereink kapcsolatban állnak ügynökökkel, akik tudják, hol tartják fogva a lányokat. Egyes fogvatartók valóban az ISIS harcosai, de az a pénz, amit ők kapnak, minimális, ők maguk zsebpénznek tekintik. A pénz, amit mi fizetünk, nem kerül az ISIS vezetőinek kezébe.” Hozzátette, „fontos tudni, hogy az Iszlám Állam egy több milliárd dolláros csoport, attól a kevés pénztől, amit mi összegyűjtünk, nem lesznek gazdagabbak”.

Steve Maman, a Iraki Keresztény és Jezidi Gyerekek Felszabadításáért alapítója

Schindler nyomában

A CYCI-t idén júniusban alapította Steve Maman marokkói zsidó származású kanadai üzletember. Maman Oskar Schindlert nevezte példaképének, aki a holokauszt alatt 1200 zsidó munkás életét mentette meg azzal, hogy lőszer- és edénygyáraiban dolgoztatta őket. Steve Maman hasonlóképpen jár el: iraki kapcsolatai segítségével, az általa összegyűjtött pénzzel váltja ki az Iszlám Állam által rabszolgasorban tartott nőket és gyerekeket, akiket a dzsihádisták szexrabszolgaként tartanak fogva.

„Mi nem tárgyalunk az ISIS-szel, és nem is fizetünk nekik” – mondta az Origónak az iraki gyerekeket kiszabadító alapítvány egyik munkatársa, Melanie Ouaknine. Az Iraki Keresztény és Jezidi Gyerekek Felszabadításáért (Liberation of Christian and Yazidi Children of Iraq, CYCI) kanadai alapítványt e-mailben kerestük meg. Válaszukban bemutatták a szervezet tevékenységét, és válaszoltak azokra a kritikákra is, amelyek a módszereiket érték.

Az már több mint fél éve tudható, hogy az Iszlám Állam hivatalos szintre emelte a rabszolgaság intézményét. Ez elsősorban a nem muszlim, például az iraki keresztény és jezidi közösségekből elrabolt nők megerőszakolását, ágyasságra vagy prostitúcióra kényszerítését és a velük való emberkereskedelmet jelenti.
A teljes cikk itt olvasható.
támogatás
[popup][/popup]