Palesztin hatóság: nem Abbasznak épül a luxusrezidencia

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Mahmúd Abbász palesztin elnök 13 millió dolláros luxusrezidencia építtetését tervezi Rámalláh mellett – értesült a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja pénteken, de palesztin illetékesek cáfolták, hogy Abbásznak készülne a létesítmény.

A Palesztin Hatóság illetékesei a hivatalos palesztin Máján hírügynökségnek azt mondták, hogy nem személyesen Abbászt szolgálná az építmény, hanem vezetői lakónegyed és a külföldi vendégek fogadóhelye lenne. Nem költségvetési pénzekből, hanem külföldi adományokból és az állami vállalatok hasznából hoznák létre.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) irányítása alá tartozó Palesztin Fejlesztési Tanács honlapján található előirányzat szerint két év alatt húznák fel a lenyűgöző palotát a palesztin pénzügyminisztérium által kiutalt pénzekből, noha megépítését sokan bírálják, mert a Palesztin Hatóság súlyos pénzügyi és gazdasági nehézségekkel küzd.

Két helikopter-leszállóhely is lenne a Szurda nevű rámalláhi elővárosba tervezett épületegyüttesben, amely 6,6 hold nagyságú területen helyezkedne el. Az elnöki vendégpalota 4700 négyzetmétert foglalna el, az elnöki hivatal és az őrök számára pedig egy 4000 négyzetméteres épület nyújtana fedelet.      Márciusban a Ciszjordániában székelő palesztin kormány rendkívüli költségvetést szavazott meg, miután nem érkezett meg a múlt októberben különböző országok által odaígért 5,4 milliárd dollárnyi segély jelentős része.

Érzékenyen érintette a palesztin költségvetést az is, hogy Izrael az év elején befagyasztotta a Palesztin Hatóság részére beszedett vámbevételek átutalását, válaszul a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtott csatlakozási kérelemre. Április óta Izrael ismét átutalja Rámalláhnak a vámból őket megillető pénzeket, s ebből fedezni tudják az állami alkalmazottak bérét.

Mindazonáltal nemcsak Rámalláhban készülnek nagyszabású tervek, Izrael is új luxusrezidencia építését tervezi Benjámin Netanjahu miniszterelnök számára. Az izraeli kormány által 2014 májusában megszavazott elképzelés várhatóan 188 millió dollárjába (mintegy 52 milliárd forintjába) kerül majd az izraeli adófizetőknek.

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]