Kvóta-népszavazás – két rabbi eltérő álláspontja

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Vallási vezetőket kérdezett meg a Heti Válasz, majd ezt idézték más lapok is: hogyan voksolnak majd az október 2-i népszavazáson a kötelező betelepítés kérdésével kapcsolatban – véleményünk szerint némileg tendenciózusan feltett – kérdés kapcsán.

 

szavazourna

Az egyházak nem adnak ki testületi állásfoglalást a kvóta-népszavazásról, bár például a református egyház felhívásából érezhető, hogy a részvételre buzdítással milyen irányba biztatná híveit.

A 17 megkérdezett egyházi vezetők többsége a nem szavazatra biztatta híveit a körkérdésben, az evangélikus vezetők titokban tartják a voksukat. A Hit Gyülekezete vezetője korábban időt kért a válaszra, most viszont elárulta: nemmel szavaz.

Mi a két megkérdezett rabbi álláspontját idézzük.

20150403radnoti-zoltan-rabbi-bet-salom2

Radnóti Zoltán

Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke: Távolmaradás és zsoltár:

“A kampányban két dolgot láttam: az egészséges emberi félelmeket felhasználva és alakítva próbálják befolyásolni a szavazókat, illetve éppen ellenkezőleg, nevetségessé tenni a görcsös akarást. Ebben a játékban nem veszek részt. Abban a fél órában, amíg szavaznék, inkább elmondok húsz zsoltárt.”

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija: Nem. 

“Ezek a kérdések a zsidó közösségek számára fokozott, a mindennapi fizikai biztonság kockázataihoz kapcsolódnak, így nem tartanám szerencsésnek, ha a betelepítés bármilyen formája kötelező és köves slomóellenőrizetlen lenne. Ugyanakkor a népszavazási kampány hangnemét aggodalommal figyelem, ugyanis a leegyszerűsített üzenetek káros indulatokat szabadíthatnak fel.”

 

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]