Koronavírus: Még a “Tej és méz” fesztivál is elmarad

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 Izraelben   Sávuot ünnepét elsősorban a mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó településeken, a kibucokban és a mosavokban szokták megülni, az új termés, az idén született jószágok, sőt kisgyermekek bemutatásával, összejövetelekkel, felvonulásokkal, de idén a koronavírus-járvány miatt a közösségek nagyszabású gyülekezése elmarad.

Forrás: Wikipedia

Az egyes települések az évtizedek során sajátos rituálékat alakítottak ki maguknak: van, ahol az abban az évben született kisbabákkal együtt táncolnak a szülők, van, ahol traktorfelvonulást rendeznek, és vannak lovasbemutatókkal ünneplő falvak is.

Idén a koronavírus árnyékában az ilyenkor szokásos táncos örömünnepet a legtöbb helyen előre videóra rögzítették, és a falvak lakói otthonaikban tekinthetik meg a felvételeket.

A Galilea északi részén lévő kibucok felkérték tagjaikat, hogy idén ne hívjanak vendégeket az ünnepre, még máshol élő gyermekeiket, unokáikat sem. Jezréel-völgyben lemondták a jelentősebb eseményeket, benne a már komoly hagyományra visszatekintő “Tej és méz fesztivált” is.

Ahol mégis rendeznek “élő” műsort, ott az Egészségügyi Minisztérium utasításai alapján 2 méteres távolságot kell tartani mindenkitől, aki nem közeli családtag, mindig maszkot kell viselni, és legfeljebb ötvenen gyűlhetnek össze. A fokozottan veszélyeztetetteknek azt javasolják, hogy maradjanak otthon.

Sávuot  a Pészach és a Szukkot vagyis sátoros ünnep mellett a három zsidó zarándokünnep egyike, amikor az ókorban el kellett zarándokolni a jeruzsálemi Szentélyhez, amíg a rómaiak időszámításunk szerint 70-ben le nem rombolták.

Ezen az elsősorban mezőgazdasági ünnepen a gabona betakarítását, az új kenyeret ünnepelték, s mellette vallási jelentése is született: Mózes ekkor kapta meg a Sínai hegyen a tízparancsolatot tartalmazó kőtáblákat. A keresztény kultúrában új tartalommal a pünkösd került a helyére.

Izraelben az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány, de az elmúlt három napban enyhe emelkedést mértek az újonnan fertőzöttek s főként a súlyos betegek számában. A koronavírus megjelenése óta 16 793 fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 14 570-en már meggyógyultak. Jelenleg 41-en vannak súlyos állapotban, közülük 38-an lélegeztetőgépen, ami az előző naphoz képest ötfős növekedést jelent. A halálos áldozatok száma eddig 281. (Shiri Zsuzsa/MTI)

 

támogatás
Pop up banner1

Címkék:Izrael, koronavírus, Sávuot

[popup][/popup]