Kinyithatnak az izraeli zsinagógák

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli kormány pénteken úgy döntött, hogy a járvány miatti országos zárlat enyhítésének következő lépéseként előrehozzák a zsinagógák újranyitását vasárnapra, de az utcai boltoknak legalább november 8-ig zárva kell maradniuk.

Az imádkozók a jeruzsálemi Siratófalnál is betartják a z előírt távolságot (Fotó: Emmanuel Dunand / AFP)

A koronavírus-kabinet ezen kívül az Egészségügyi Minisztérium kilenc szakaszból álló kilépési tervét a zárlatból hatra rövidítette – írja az ujkelet.live.

A miniszterek egy hosszú virtuális találkozó után hozták a döntéseket, amelynek során Jiszráel Katz, a Likud pénzügyminisztere összecsapott más tisztviselőkkel, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel az üzletek újranyitása miatt.

A héber média szerint Katz és párttársa, Juli Edelstein egészségügyi miniszter a döntés ellen szavaztak.

A zsinagógák az eredeti újranyitási terv szerint november 15-ig zárva maradtak volna. Az imán résztvevők számát beltéren 10-re, a szabadban pedig 20 főre fogják korlátozni.

A koronavírus-kabinet továbbá úgy határozott, hogy a nyaralóházak vasárnap folytathatják üzleti tevékenységüket, de csak nukleáris családok tartózkodhatnak az otthonokban, és a bérlők nem használhatják a nyilvános medencéket vagy étkezőket.

A fodrászok és a szépségszalonok is újból kinyithatnak vasárnap , valamint lehetőség lesz vezetési leckék és személyes fitnesz edzések végzésére is – közölte a 12-es csatorna.

Az utcai üzletek újranyitása csak akkor történhet meg, ha a fertőzési ráta lemegy napi 500 alá. Ha a napi esetek 500 fölött maradnak, az üzletek csak november 15-én, az eredeti újranyitási tervben meghatározott időpontban nyithatnak meg újra. A bevásárlóközpontok és a piaci területek valószínűleg zárva maradnak – jelentette az Ynet híroldal.

Az utcai üzletek egy héttel korábban történő újranyitásáról szóló döntés kompromisszum volt az egészségügyi tárca, amely november 15-ig zárva akarta tartani az üzleteket, és a pénzügyminisztérium között, amely azt akarta, hogy vasárnap újranyissák őket.

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]