Keleti Ágnes Újpest díszpolgára lett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Újpest díszpolgára lett Keleti Ágnes, Holokauszt túlélő, ötszörös olimpiai aranyérmes tornász, a Nemzet Sportolója, a legidősebb élő ötkarikás bajnok.  Keleti Ágnes évtizedeken át Izraelben élt és az ottani tornasport fejlesztésén dolgozott.

A kitüntetést Déri Tibor polgármester adta át az újpesti Városházán pénteken, ezzel ismerve el Keleti Ágnesnek a lila-fehér klubért tett érdemeit, azt, hogy életútjával és munkásságával hozzájárult a kerület népszerűsítéséhez.

A díj odaítélése kapcsán a Keleti Ágnesről készült rövidfilmben a tornásznő hitetlenkedve fogadta, hogy Újpest díszpolgára lett, majd sportkarrierjének felelevenítése után beszélt zeneszeretetéről, végül pedig dalra is fakadt.

„Az élet nehéz dolog. Lelke kell, hogy legyen az embernek, és csak olyan dolgokat csináljon, amit szeret. Amit nem szeret, azt nem csinálja” – hangzott el a filmben a legidősebb magyar olimpikontól.

Az olimpiai bajnok tornász kézjegyével látta el a díszpolgárok könyvét, majd átvette a címről szóló díszoklevelet. Ennek tanúsága szerint Keleti Ágnes kiváló sporteredményeiért, valamint a tornászképzésben nyújtott teljesítményéért lett Újpest díszpolgára.

Az ünnepséget követő kötetlen beszélgetés során Keleti Ágnes elmondta, hogy a mai napig tornázik, de a tőle megszokott rögtönzött bemutató – elegáns ruhájára hivatkozva – ezúttal elmaradt.

Keleti Ágnes, aki január 9-én lesz százéves, az 1956-os melbourne-i olimpián a Bp. Dózsa versenyzőjeként – akkor így nevezték az újpesti klubot – négy aranyérmet nyert.

Helsinkiben, 1952-ben egy aranyat gyűjtött be és olimpiákról van még három ezüstje és két bronza, míg világbajnokságon két első, egy második és egy harmadik helyet érdemelt ki 1954-ben. (MTI)

támogatás
Pop up banner

Címkék:Keleti Ágnes

ad joint40 ad dutch40 ad mazsok40 mti_hirfelhasznalo