Jordánia 10 milliárd dolláros földgáz-megállapodást köt Izraellel

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli energiaügyi miniszter történelminek nevezte a Jordániával aláírt 10 milliárd dolláros szerződést, amelyről a Francia Rádió is beszámolt.

foldgazAz arab ország ekkora összegért vásárol földgázt Izraeltől. 2019-ben kezdődik a szállítás, addigra elkészül az izraeli partok mentén lévő tengeri lelőhelyet Jordániával összekötő gázvezeték. A szerződés szerint ennek finanszírozásába is beszáll a hasemita királyság, ahová 15 éven át napi 8,5 millió köbméter gázt szállítanak Izraelből. 2013-ban indult meg a termelés az első Izrael közeli offshore lelőhelyen. Az itt termelt gázt kizárólag Izrael használta föl, csökkentve külső energiafüggőségét. De a körzetben hamarosan találtak egy még gazdagabb tenger alatti lelőhelyet. Ennek kiaknázáshoz már külföldi partnert kerestek, és Jordánia be is szállt az üzletbe.

Az izraeli kormány számára mindez nem csak külkereskedelmi kérdés, bár a 10 milliárdos szerződés az összeg miatt is figyelemre méltó. Diplomáciáról, regionális politikáról is szó van. Izrael ugyanis már Törökországgal is tárgyal, egy hasonló vezeték építéséről. Benjamin Netanjahu kormánya úgy véli, hogy a közös energia projektek hosszú távon a térség stabilitását és ezen belül is Izrael pozícióját erősítik.

 

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]