Jeruzsálem: Több tízezer felvonuló a meleg büszkeség menetén

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Huszonkétezren vonultak fel csütörtökön Jeruzsálem történetének legnagyobb büszkeségmenetén, amelyet megerősített rendőri biztosítás kísért.

(AP Photo/Oded Balilty

Ezt jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Kétezer-négyszáz egyenruhás és civil ruhás rendőr mellett több száz önkéntes segítette a szervezőket a menet békés levezénylésében, miután három évvel ezelőtt egy ultraortodox ellentüntető halálra késelt egy, a menetben részt vevő, tizenöt éves lányt.

Jeruzsálemben az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) szervezet helyi központja, a Büszkeség és tolerancia nyitott háza szervezte a rendezvényt. Tel-Avivban – a melegek jogaira nyitottabb izraeli városban – a helyi önkormányzat vállalta magára a szervezést.

A menetben részt vett Cipi Livni, a kneszet ellenzéki vezére is, a cionista tábor vezető politikusa. “Le fogjuk fedni a teljes országot, nem csak az LMBT-ért vagy a drúz kisebbségért, hanem mindenki javára”- nyilatkozott Livni az utóbbi napok, hetek tömegtüntetéseire utalva.

“Egyesíteni kell erőinket a harcban, ami sohasem volt fontosabb. Nem ér véget munkánk a parádékon, az igazi változás új törvénykezéssel és mély társadalmi-politikai változással fog eljönni” – tette hozzá.

Az idei jeruzsálemi menet a Kneszetben tárgyalt béranyatörvény árnyékában zajlott, amely nem teszi lehetővé a meleg férfiak, csupán az egyedülálló nők számára a béranya-szolgáltatás igénybe vételét Izraelen belül.

Emiatt a gyermekre vágyó homoszexuális pároknak továbbra is külföldön kell – sokkal több pénzért – kihordatni gyermekeiket, ami több tízezres tüntetést váltott ki Tel-Avivban egy héttel ezelőtt. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő korábban támogatásáról biztosította a meleg szervezetek képviselőit ebben a kérdésben, és egy Facebook-üzenetben is megígérte segítségét, azonban a vallásos pártok nyomására végül a rendelkezés meleg férfiakra történő kiterjesztése ellen szavazott.

támogatás
Pop up banner

Címkék:Jeruzálem, meleg büszkeség

[popup][/popup]