Jeruzsálem: kővel dobálták a mentősöket az ultraortodox negyedben

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ultraortodox Mea Searim közösség lakosai hétfőn kövekkel dobálták a Magen David Adom mentőseit, akik a koronavírus tesztek begyűjtése miatt érkeztek a környékre.

Az egyik mentős könnyű sérüléseket szenvedett, és a tesztekhez használt jeruzsálemi önkormányzat egyik járművében is kisebb károk keletkeztek.

Az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora vezetője, Jáákov Litzman egészségügyi miniszter elítélte az incidenst.

„Határozottan elítélem a Magen David Adom munkatársa elleni támadást, amit egy maroknyi jeruzsálemi lakos hajtott végre. Ez a súlyos magatartás ellentétes a zsidó törvényekkel, és árt azoknak, akik szent munkát végeznek a lakosság egészsége és biztonsága érdekében, miközben veszélybe sodorják magukat, különösen egy ilyen vészhelyzet idején.”

A Likud és a Kék-Fehér közötti egységkormány létrehozására irányuló tágyalásokon a Kék-Fehér állítólag a külügyminiszteri posztot beáldozná az egészségügyiért.

כאן חדשות on Twitter

המשטרה עצרה שני בני אדם וחילקה כמה דוחות בשכונת מאה שערים עקב התקהלויות בלתי חוקיות @SuleimanMas1

A Jahadut Hatora Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök jobboldali blokkjának szövetségese. Netanjahu állítólag felajánlotta a koronavírus miatt számos kritikával illetett Litzmannak a lakásügyi minisztériumot, azonban a rabbi testület nem engedélyezte Litzmannak a cserét.

A rendőrség hétfőn Mea Searimban razziázott a gyülekezési korlátozások megsértése miatt, az akció során négy embert letartóztattak és legalább 30 pénzbírságot szabtak ki.

A tisztek kora reggel vonultak be a közösségbe ellenőrizni, hogy az imákra a kormányrendeletekkel összhangban kerítenek sort.

„A művelet során a tisztek kivezettek és feloszlattak több tucat fős csoportokat és több száz embert, akik zsinagógákban és nem hivatalos imaházakban gyűltek össze”, nyilatkozta a rendőrség.

Több mint 25 személy 5000 sékel (451000 ft) pénzbírságot kapott a közegészségügyi törvények megsértéséért, további öt ember 500 sékel pénzbírságot kapott, amiért 100 méternél távolabb merészkedett az otthonától.

A rendőrség szerint az egyik imaházat, a Zonenfeld utcában, a mai bírósági ülést követően 30 napra bezárták, miután a tulajdonosa megsértette a kormány rendeleteit.

„Az elmúlt héten folytatott rendőri műveletek jelentősen csökkentették a környék utcáin lévők számát, és a tisztek jelenléte továbbra is biztosítja, hogy minden lakos betartsa a rendeleteket”.

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]