Jair Lapid: Ha nincs a Netanjahu elleni vizsgálat, már egységkormány vezetné az országot

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ellenzéki Kék-Fehér lista másodikja, Jáir Lapid hétfőn Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek támadt ügyészi meghallgatásának ismételt elhalasztása kapcsán, és azt állította, ha nincs a miniszterelnök elleni eljárás, Izraelt mára már egységkormány vezetné.

Jair Lapid

„A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Benjamin Netanjahu ma a bűncselekménnyel gyanúsított David Bitánt küldte, hogy azt mondja, újra el kéne halasztani a [Netanjahu] meghallgatását, mert nincs többé szégyen,” mondta a közösségi oldalaira feltöltött videó-nyilatkozatában.

Bitan a miniszterelnökhöz hasonlóan korrupciós vádakkal néz szembe, a gyanú szerint 2008-10 között kihasználta pozícióját, mint a rison lecioni városi tanács tervezési és építési bizottságának elnöke.

„Ha nincsenek Netanjahu bűnügyi problémái, már több mint 70 székes nemzeti egységkormányunk lenne,” mondta a Likud és a Kék-Fehér szövetségéből álló koalícióra utalva, ugyanis mindkét pártnak 35-35 széke van. „Ez halachikus állam nélküli, szélsőségesek nélküli lenne, mely jó a gazdaság és az izraeli társadalom számára.”

„Egy személy akadályozza meg azt, amire az államnak szüksége van, szóval helyezzük ezt a személyt oldalra Izrael Állam érdekében.”

Avichai Mandelblit legfőbb ügyész csütörtökön elutasította Benjamin Netanjahu miniszterelnök kérését, hogy az új Knesszet választások miatt halasszák el a tárgyalás előtti meghallgatása időpontját.

A legfőbb ügyész szerint az új választások nem indokolják az újabb halasztást.

A miniszterelnök azonban továbbra is úgy gondolja, kérelme megalapozott.

„Az új választások, melyet példátlan módon kényszerítettek ki, kivételes esemény, amely kivételes figyelmet igényel a bűnüldöző hatóságok részéről a meghallgatás időpontjával kapcsolatban,” – idézte a héber média csütörtök este Netanjahu irodájának nyilatkozatát.

A miniszterelnök ügyvédje hétfőn a határidő lejártakor közölte, Netanjahu meg fog jelenni az október 2-i meghallgatáson.

Mandelblit februárban jelentette be, hogy szándékában áll vádat emelni Netanjahu ellen mindhárom ügyben csalás és bizalommal való visszaélés, valamint az egyik ügyben vesztegetés vádakban is.

A Kék-Fehér harmadikja, Mose Jáálon ex-vezérkari főnök és ex-védelmi miniszter egy interjúban a Likud pártot a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezettel hasonlította össze, azzal vádolva a pártot, hogy megfélemlítéssel kontrollálja a tagjait és Netanjahut mindenek felé helyezi.

Jáálon 2016-ig a Likud tagja volt, távozása óta pedig a miniszterelnök kemény kritikusává vált.

„Na és mi van, ha a listájuk ‘demokratikus választások’ útján áll össze? A Hamászt is ‘demokratikus választásokon’ választották meg,” mondta, hozzátéve, hogy a Likud az elrettentés egyensúlyát alkalmazza a képviselői kontrollálásához.

Az ex-védelmi miniszter úgy véli, a Likudot diktatórikus módon vezetik, és Netanjahu bálványozása „nagyon veszélyessé vált az ország jövőjére nézve… káros a demokráciára. Egyetlen ember imádatává vált.”

Teljes cikk

támogatás