Izraeli kutatók szerint az ózon hatékonyan pusztítja a koronavírust

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Régóta ismert, hogy az ózon a levegőben levő mikroorganizmusok hatékony ellenfele. Most már bizonyított, hogy megöli a koronavírust is – állítja egy izraeli kutatócsoport.

Az ózon hatékonyan pusztítja koronavírust a levegőben – jelentette be szerdán egy három izraeli tudományos intézményből verbuvált kutatócsoport.

A legtöbb ember azt tudja, hogy a föld ózonrétege a káros napsugárzást blokkolja. Régóta ismert azonban, hogy az ózon megöli a levegőben és a vízben található mikroorganizmusokat is, így számos településen ózont használnak klór helyett az ivóvízrendszerben lévő baktériumok elpusztításához.

A Tel Aviv-i Egyetem, a Bar Ilan Egyetem és a jeruzsálemi Azrieli Főiskola kutatócsoportja megállapította, hogy zárt térben koronavírust perceken belül meg lehet semmisíteni szintetikusan előállítható ózonnal.

A gáznemű ózon előnye a folyékony fertőtlenítőszerekkel szemben az, hogy képes egy zárt helyiség minden pontjába képes eljutni.

Az elmúlt évben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a SARS-CoV-2 vírus az aeroszolokon – tehát a levegőben lebegő apró cseppeken – és a különböző felületeken néhány órán át akár több napig is aktív marad, a felszín jellegétől és a környezeti feltételektől függően.

A kutatók az Environmental Chemistry Letters tudományos folyóiratban tették közzé előzetes eredményeiket.

Unitedwithisrael.org

támogatás
Pop up banner

Címkék:fertőtlenítés, koronavírus, Ózon

[popup][/popup]