Izraeli biztonságiakat lőtt agyon egy palesztin fegyveres

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Palesztin fegyveres nyitott tüzet izraeli biztonságiakra kedd reggel Ciszjordániában, három embert megölt, egy negyediket pedig súlyosan megsebesített – jelentette az izraeli hadsereg rádiója.

 

A merénylet három áldozata

A palesztin fegyverest lelőtték, meghalt.

Egy helyi lakos a katonai rádiónak elmondta, hogy a férfi a többi palesztin munkással együtt érkezett a településre, és tüzet nyitott a kapunál posztoló izraeliekre.

A rádió beszámolója szerint a 37 éves, a szomszédos Bét Curít nevű palesztin faluból érkező, érvényes izraeli munkavállalási engedéllyel rendelkező vendégmunkást gyanúsnak vélték, felszólították, hogy álljon félre, mire válaszul felemelte a pólóját, és pisztolyával közvetlen közelről tüzet nyitott a települést ellenőrző biztonságiakra.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint a támadó négygyermekes családapa, aki eddig a Sin Bét belbiztonsági szolgálat szerint soha nem került a biztonsági hatóságok látókörébe, korábban nem követett el bűncselekményt.

A támadóról később kiderült, hogy Nimer Dzsamalnak hívják, magánéleti válságon ment keresztül, korábban bántalmazta feleségét, aki Jordániába szökött előle, hátrahagyva gyermekeiket. A férfi búcsúlevelet hagyott hátra, amelyben magát rossz férjnek, feleségét pedig jó anyának nevezte.

 

A merényló utolsó facebook üzenete

A rádió szakértői szerint az eddigi merényletekhez képest szokatlan a támadó idősebb életkora, valamint hogy munkavállalási engedélye volt, és nem házi készítésű, hanem valódi fegyverrel rendelkezett.

Har Adar Jeruzsálemtől nyugatra, a Tel-Aviv felé vezető út mentén, az egykori határon, nagyrészt 1967 előtt Jordániához tartozó területen található, ahová a szomszédos ciszjordániai Bét Curit faluból naponta több mint száz palesztin vendégmunkás jár át dolgozni, és mindeddig példás volt az együttműködés.

A merénylet a palesztinokat átengedő, a település és Bét Curit közötti úton lévő biztonsági kapunál történt. A harminckét éves súlyos sebesültet a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították. Több lövés érte, de tudatánál van, és az orvosok műtétre készítik elő.

Egyelőre egyik terrorszervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de a Gázai övezetet uraló Hamász üdvözölte az izraeliek elleni fegyveres támadást.

Elsőként Reuven Rivlin államelnök ítélte el a történteket, majd Cipi Hotoveli külügyminiszter-helyettes úgy nyilatkozott, hogy az amerikai közvetítéssel folyó egyeztetések előfeltétele, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök állítsa le az erőszakot, amelyet szerinte a Palesztin Nemzeti Hatóság engedélyez.

“A gyilkos támadás a Palesztin Hatóság és más szervek rendszeres uszításának a következménye, Azt várom el Mahmúd Abbásztól, hogy ne igazolni próbálja a merénylet jogosságát, hanem ítélje el” – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kabinet keddi ülésén.

Két éve, 2015 óta a palesztinok 48 izraelit, egy amerikai és egy brit turistát gyilkoltak meg lövöldözéses, késes és gázolásos támadásaikban. Ez idő alatt az izraeli hatóságok 255 palesztinnal végeztek, akiknek többsége fegyveres támadó volt.

 

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]