Izraelben bezárják az iskolákat

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök csütörtök este bejelentette, hogy a koronavírus megfékezése érdekében tett intézkedések részeként az oktatási intézményeket is bezárják.

Az izraeli határrendőrség katonái nemcdak a behatolók, hanem a vírus ellen is védekeznek

A rendelet egyelőre nem foglalja magában az óvodákat, a speciális oktatási intézményeket és a bentlakásos iskolákat.

A miniszterelnök figyelmeztetett, hogy a koronavírus okozta halálesetek nagyon magas számot érhetnek el, mondván, a vírus halálozási rátája 2–4%.

Izraelben a megerősített koronavírusos esetek száma csütörtök estére 109-re emelkedett. Az új fertőzöttek között egy 6 hónapos kisbaba is van.

Netanjahu az új intézkedések után egy korlátozott időre szóló rendkívüli nemzeti egységkormány azonnali létrehozására sürgetett, hozzátéve, hogy „együtt számtalan polgárt fogunk megmenteni”.

A miniszterelnök szerint a politikát félre kell tenni, „a válságot együtt fogjuk kezelni kölcsönös bizalommal”.

Izraelnek 2018 decembere óta nincs működő kormánya. A legutóbbi, egy éven belül harmadik választásokra március 2-án került sor, ami szintén döntő győzelem nélkül zárult. A menetrend szerint a pártok képviselői vasárnap járulnak Reuven Rivlin elnök elé, hogy közöljék vele, kit ajánlanak a miniszterelnöki posztra. Rivlinnek ezt követően március 17-ig kell döntésre jutnia, kit bíz meg a kormányalakítással. A határidő egybeesik a három vádemeléssel sújtott Netanjahu korrupciós ügyeinek tárgyalásával, már amennyiben a bíróságokat addig nem zárják be.

Helyi idő szerint este 8 órakor életbe lépett a külföldi látogatókra vonatkozó rendelet, azaz a nem izraeli állampolgároknak vagy lakosoknak bizonyítaniuk kell érkezéskor, hogy hajlandóak és teljesíteni tudják a 14 napra szóló házi karantént. Az izraeliekre vonatkozóan a rendelet hétfő este lépett életbe.

Jaffa Ben-David, a Tanárok Országos Szövetségének főtitkára reggel az összes iskola bezárását követelte a miniszterelnöktől.

„Felszólítom a miniszterelnököt, hogy mutasson nemzeti felelősséget a közegészségügy iránt, ideértve az ország hallgatóit, oktatóit és családtagjaikat a vírus és a következő áldozatok terjedésének megakadályozása érdekében.”

A Jeruzsálemi Héber Egyetem bejelentette, hogy a második félévet egy hét késéssel indítja, és hogy a több mint 20 000 hallgatója számára minden órát távoktatással, online fognak megtartani március 22-től.

A héber média szerint az országban a forgalom csökkenés miatt mintegy 100 szálloda bezárt. További 100 pedig várhatóan vasárnap zár be.

Az Egészségügyi Minisztérium korábban úgy döntött betiltja a 100 főnél több személyt foglalkoztató nyilvános összejöveteleket, zárt és nyitott területeken egyaránt.

A rendelkezés esküvőkre, bár micvákra és temetésekre is érvényes.

A rendelkezéssel összhangban Jichák Joszef szefárd főrabbi felszólította az izraelieket, hogy kerüljék a nagy csoportokban való imádkozást a Siratófalnál vagy a zsinagógákban.

„Szeretném tisztázni, hogy nincs olyan halachikus rendelet, amely felülírja az Egészségügyi Minisztérium utasításait. A halachikus irányelv ebben a kérdésben az, hogy kivétel nélkül teljes mértékben be kell tartani az Egészségügyi Minisztérium összes rendelkezését, és az általuk kiadott minden utasítás minden szempontból halachikus rendeletnek felel meg.”

támogatás
Pop up banner

Címkék:iskola bezárás, Izrael, koronavírus

[popup][/popup]