EMIH: A budai Táncsics Mihály utcai zsinagóga megnyitása és Faith Aser rabbivá avatása

Írta: Szombat / MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Újraavatták a budavári Táncsics Mihály utca 26. szám alatt található középkori zsidó imaházat csütörtök este és rabbivá avatták Faith Asert. “Mentsük meg a betemetett budai zsinagógát is!” – fogalmazott Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a megnyitón.

Zsidó.com

Zsidó.com is live now.

Köves Slomó köszöntőjében kiemelte: nagy nap ez a mai, hiszen “a zsidó nép él”. “Nem erőnk, hatalmunk, nagyságunk okán”, hanem “csakis azért” élünk, mert háromezer éven át ragaszkodtunk” az “isteni kinyilatkoztatás örök tüzéhez, ahhoz a kiolthatatlan tűzhöz, ami fényt és értelmet ad létünknek” – fogalmazott.

A vezető rabbi arra figyelmeztetett: az emberre leselkedő legnagyobb veszély a közöny, a hit tüzének kialvása.

Feltehetően soha nem volt a zsidó nép sem a világban, sem Magyarországon olyan fizikai és anyagi biztonságban, mint az elmúlt pár évtizedben. “Ügyeljünk rá, hogy ez a jólét, ez a biztonság ne az elkényelmesedéshez, saját gyökereink és értékeink feladásához, ne a bénító közönyhöz vezessenek, hanem ahhoz, hogy a jólétet és biztonságot kihasználva újra kapcsolódjunk gyökereinkhez, újraélesszük elfeledettnek hitt iskoláinkat, megüresedettnek gondolt templomainkat, kihaltnak vélt közösségeinket” – mondta Köves Slomó.

A zsinagógaavatás részeként elhelyezték a zsinagógában a Tóra-tekercset és az ajtófélfán a mezüzét. Az ünnepségen a zsinagóga rabbijává avatták Faith Ásert.

Köves Slomó, Faith Aser és Oberlander Baruch a rabbiavatáson

Az alkalomra kiadott füzet szerint a 15. század közepén épült zsinagógát 1686 szeptemberéig használta a zsidó közösség. Ekkor a várost az oszmánoktól visszafoglaló keresztény seregek a zsinagógába menekülteket lemészárolták, az épületet pedig felgyújtották.

A zsinagóga falrészleteit 1964-65-ben tárták fel a szemközti ház (Táncsics Mihály utca 23.) udvarán. A falak mentén tagozott falpillérek álltak, amelyek egyikén vésett héber felirat adja meg az épület elkészülésének feltételezett idejét, az 1461. évet. A pillérek leomlott részleteit kiemelték, és most az imaház udvarán állnak. A zsinagóga helyben megőrzött falait visszatemették, betemetve várják a teljes feltárást és a helyreállítást.

Az egykori zsinagóga falrészleteit 1964-65-ben tárták fel a Táncsics Mihály utca 23. udvarán. A falak mentén tagozott falpillérek álltak, amelyek egyikén vésett héber felirat adja meg az épület elkészülésének feltételezett idejét, az 1461. évet. A pillérek leomlott részleteit kiemelték, amelyek az imaház udvarán állnak. A zsinagóga falait visszatemették, betemetve várják a teljes feltárást és a helyreállítást.

Az ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök, a diplomáciai testület több tagja és a testvéregyházak képviselői.

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]