Elfogták a férfit, aki bozótvágó késsel támadt az imádkozó zsidókra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A gyanúsított csupa vér volt, amikor rendőrkézre került.

Thomas Grafton (Fotó: AFP via Getty Images)

    

A támadás Monsey-ben, New York városától ötven kilométerre északra történt. Egy rendőrkapitány egy-két órával később közölte, hogy a rendőrség talált egy gyanús járművet, és köröznek egy embert, akit a támadás elkövetésével gyanúsít. Legfrissebb hírek szerint a támadót már elfogták, és jelenleg rendőrségi fogdában van.

A CNN hírtelevízió egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi szóvivőre hivatkozva közölte, hogy a gyanúsított – név szerint Thomas Grafton – csupa vér volt, amikor rendőrkézre került. A New York-i George Washington hídon haladt gépkocsijával, amikor a rendőrök a rendszámtábla alapján azonosították a járművét. A rendőrség helyi idő szerint éjfél után fogta el, incidens nélkül.

Nikita Ramos on Twitter

BREAKING: 37-year-old Grafton Thomas pleaded not guilty to all five counts of attempted murder and the one count of burglary. Bail is set to $5 million. He will return to Ramapo Town Court Friday, Jan. 3 @ noon https://t.co/TDXw09k28a

A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy bármit tudnának a támadás okáról.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó és Leticia James, az állam főügyésze közleményben ítélte el a támadást.

Cuomo később kijelentette, hogy a hanukka ünnepén elkövetett támadást

“belföldi terrorizmusnak” kell tekinteni,

és el is várja a hatóságoktól, hogy így kezeljék az esetet.

“Nevezzük a nevén ezt: ezek az emberek belföldi terroristák” – szögezte le a kormányzó egy haszidi zsidó közösségnél tett látogatásakor a New Yorktól 40 kilométerre északra fekvő Rockland megyében. Cuomo szerint semmi kétség afelől, hogy a bűncselekmény gyűlöletből történt.

“Ez egy intoleráns időszak az országunkban. (…) Haragot látunk, látjuk, amint robban a gyűlölet” – mondta Cuomo, aki szerint a gyűlölet az ország rákfenéje.

Az Ortodox Zsidók Közügyi Tanácsa a Twitteren közölte, hogy az eset egy haszidi zsidó rabbi házában történt, aki legalább száz vendégével hanukkát ünnepelt éppen, a nyolcnapos ünnep hetedik estéjét. Szemtanúk szerint a bozótvágó akkora volt, mint egy seprőnyél. Több más forrás zsinagógaként azonosította az épületet, igaz, a rabbi háza egy zsinagóga mellett van.

Monsey a Hudson-folyó völgyében fekszik, és a völgyben több olyan város is van, amelybe az utóbbi években sok haszidi zsidó költözött – jegyezte meg az AP.

New York város rendőrsége az eset hatására bejelentette, hogy intenzívebbé teszik a járőrözést a zsidók lakta kerületekben.

 

MTI

támogatás
Pop up banner1

Címkék:Hanukka, machetés támadás

[popup][/popup]