Döntött a bíróság: a Schmidt Mária vezette közalapítvány érdekkörében marad Kertész Imre hagyatéka

Írta: Szombat / OS - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Kertész Imre, a Nobel-díjjal és a Magyar Szent István Renddel kitüntetett író hagyatéki perében a másodfokú bíróság 2019. január 15-én jogerős ítéletet hozott.

Kertész Imre

A másodfokú bíróság jóváhagyta az elsőfokú bíróság korábbi döntését, melyben az elutasította a felperes keresetét. (A felperes Sass T. Márton, Kertész Magda, az író özvegyének első házasságából származó fia volt.)

A másodfokú bíróság jogerős ítéletével megerősítette a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és az író özvegye, Kertész Magda között létrejött megállapodást, amelynek alapján a Közalapítvány keretei között működő Kertész Imre Intézet kezeli az író hagyatékát.

Mint ismeretes, a sajtóinformációk szerint 1 milliárd forintos állami támogatással létrehozott Kertész Imre Intézet életre hívásában kulcsszerepet játszott a Közalapítvány főigazgatója, Dr. Schmidt Mária.

A Kertész Imre Intézet vezetője Hafner Zoltán irodalomtörténész, számos korábbi Kertész kötet szerkesztője, az író kéziratainak gondozója, aki életút-interjúkat is készített a szerzővel.

 

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]