Cahal: Tiszti visszaélések egy vallásos zászlóaljnál?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bevonultak a hadseregbe, hogy harcosok legyenek és megvédjék az országot – de nem gondolták, hogy ezt fogják átélni az egységben. A 12-es tévécsatorna hétfő esti riportja nyugtalanító visszaéléseket tárt fel a hadsereg ultraortodox zászlóaljánál.

A vallásos Netzach Jehuda zászlóalj katonái azt állították, hogy a parancsnokaik gyakran bántalmazták őket kiképzés közben, közölte a riport az Izraeli Védelmi Erők belső vizsgálatára hivatkozva.

A hírt magyarul az ujkelet.live közölte.

A katonák a bázison tavaly egy véletlenszerű ellenőrzés során panaszkodtak, azt állítva, hogy megverték, megalázták őket, és megtagadták tőlük az orvosi ellátást.

A vádak között szerepelt, hogy egy katonát erősen megrúgtak, mert nem volt elég gyors edzés közben. Egy másik katona pedig azt mondta, hogy a nagy hideg miatt a nadrágjába vizelt. Jelentette a parancsnoknak, aki kinevette és elrendelte, hogy egész nap a mocskos ruhában maradjon.

Több katona arról számolt be, hogy megtagadták tőlük az orvosi ellátást, míg mások azt mondták, hogy nem kaptak időt a vallási szükségletek, például az imák végzésére.

A riportra reagálva az Izraeli Védelmi Erők közölte:

,,A jelentés megállapításait követően a bázis parancsnoka vizsgálatot folytatott, amely megállapította, hogy két parancsnok nem teljesítette kötelességét. A bázisparancsnok egyiküket felmentette a feladata alól, a másikat pedig fegyelmi megrovásban részesítette.”

A 12-es csatorna a belső nyomozásból idézve megjegyezte, hogy az incidensek különösen problematikusak voltak, tekintettel arra, hogy a hadseregnek milyen nehézségei vannak az ultraortodox fiatalok toborzásában.

Teljes cikk

 

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]