“Felháborodásomnak adok hangot” – a hozzájáruló túlélők csak jeggyel juthatnak be az emlékfához?

Írta: dr. Szántó Péterné - Rovat: Belföld

Tisztelt Szerkesztőség!
Felháborodásomnak adok hangot, amikor írok Önöknek.

Január 24-én, vasárnap férjemmel szerettem volna bemenni a Dohány utcai zsinagóga  kertjében levő Emlékfához, ahol Don kanyarban elesett Apáink emlékét egy-egy levél őrzi.

EmlékfaA kapus a pénztároshoz irányított, aki közölte, hogy nyugdíjasoknak 2.000 Ft a belépő, tehát Férjemmel 4.000 Ft-ért mehettünk volna be ahhoz az Emlékfához, amit – többek között – a mi anyagi hozzájárulásunkból állítottak.

Kérem közbenjárásukat a MAZSIHISZ-nél, hogy találjanak megoldást – valamiféle ingyenes belépő formájában – azon kevés életben lévő hozzátartozónak, akik Szüleik emlékét így is szeretnék ápolni.

Úgy gondolom, hogy ebben az anyagias világban is vannak határok, amit nem szabadna átlépni.

Üdvözlettel:

dr. Szántó Péterné

*

A panaszt eljuttattuk a BZSH és a Mazsihisz vezetőihez. Az alábbi választ küldték:

Tisztelt…!

Sajnálattal értesültünk arról, hogy nem tudott az Emanuel fához kedvezményesen bejutni. Az eset rávilágított arra, hogy a hitközségen belül eddig nem volt formális útja az ilyen – jogos – igényeknek.

Ezúton értesítjük arról, hogy a jövőben – lehetőség szerint egy nappal a látogatás előtt – az alábbi email címen vagy telefonszámon lehet bejelentkezni a hozzátartozóknak a fa megtekintéséhez:

emanuel@bzsh.hu, telefonszám:  06 1 413 55 00 / 164 mellék Szilágyi Éva  vagy 279 mellék Várdai Anikó.

Egyben kérjük fogadja el tőlünk a Dohány utcai zsinagóga, valamint a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár megtekintésére és a múzeum igazgatója általi tárlatvezetésre szóló meghívásunkat.

Üdvözlettel:

Szilágyi Éva, az Emanuel Alapítvány titkára

Dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ-BZSH ügyvezető igazgatója

támogatás