Az USA már nem “megszállt Golán fennsíkról” beszél – a palesztinok tiltakoznak

Írta: MTI/dpa/Reuters - Rovat: Hírek - lapszemle

 Washington legitimálni akarja az izraeli megszállást azzal, hogy a világ országainak emberi jogi helyzetéről szóló, szerdán kiadott éves jelentésében “Izrael által ellenőrzött Golán-fennsíkra” cserélte a korábban használatos “Izrael által megszállt Golán-fennsíkot” – mondta csütörtökön Hanan Asravi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) magas rangú tisztségviselője.
 

Hanan Ashrawi

A 2018-as évet vizsgáló jelentés emellett nem használja közvetlenül a megszállás szót, csak idézőjelben, emberi jogi szervezeteket idézve.

Asravi szerint “most már a napnál is világosabb, hogy a Trump-adminisztráció a kormány minden ágát arra ösztökéli, hogy tisztára mossák az izraeli megszállást és az emberi jogok széles körű megsértését”.

A PFSZ-tisztségviselő hangsúlyozta azt is, hogy a nemzetközi jog alapján vitathatatlan Palesztina és a szíriai Golán-fennsík jogi és politikai státusza.

Eközben az ENSZ palesztinokat segítő szervezete (UNRWA) közölte, hogy az idei évre 1,2 milliárd dollárra van szüksége, hogy el tudja látni tevékenységét.

Az UNRWA legnagyobb támogatója tavalyig az Egyesült Államok volt, de a Trump-kormányzat leállította a szervezet pénzelését. Az UNRWA 2017-ben még 364 millió dollárt kapott Washingtontól.

Pierre Kraehenbuehl, az ENSZ-ügynökség vezetője elmondta, hogy forrásaik olyannyira megcsappantak, hogy mások mellett olyan országokhoz fordultak támogatásért, mint Afganisztán. Hozzátette: Kabul egymillió dollárral hozzá is járult a szervezet működéséhez.

Kraehenbuehl elmondta: nincs is jele annak, hogy Washington változtatna álláspontján, pedig nem tud olyan korábbi időszakot mondani, amikor az Egyesült Államok valamilyen módon ne segítette volna a palesztinokat.

Izrael állam hetven évvel ezelőtti létrejötte után több mint hétszázezer palesztin vált menekültté. Az ő megsegítésükre hívták életre 1949-ben az UNRWA-t, amely jelenleg már több mint ötmillió palesztint támogat Jordániában, Libanonban, Szíriában, a Gázai övezetben és Ciszjordániában – jórészt a hét évtizeddel ezelőtti menekültek leszármazottait.

[popup][/popup]