Az Európai Zsidó Szövetség elnöke köszönetet mondott Orbán Viktornak 

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Menachem Margolin rabbi, a Chabad Lubavits mozgalomhoz közelálló Európai Zsidó Szövetség (EJA) elnöke köszönetet mondott a ciszjordániai zsidó telepekkel kapcsolatos magyar kormányzati álláspontért, Magyarország Izrael melletti következetes kiállásáért valamint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) kötött átfogó megállapodásért Orbán Viktornak írt levelében – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerda este.

Orbán Viktor és Menachem Margolin

Az Európai Zsidó Szövetség tagjai a Tett és Védelem Alapítvány, valamint – Jewish Community of Hungary néven – a Köves Slomó vezette EMIH.

Az Európai Zsidó Szövetség némileg hasonló konkurenciája az Európai Zsidó Kongresszusnak (melynek tagja a Mazsihisz), mint amilyen riválisa az EMIH a Mazsihisznek Magyarországon. Az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) viszont a Zsidó Világkongresszus (WJC) szervezetébe tagolódik be.

    Margolin üzenetében emlékeztetett arra, hogy a világon számos országban vannak vitatott hovatartozású területek, és igazságtalan Izraelt más mércével mérni. Ezért üdvözölte, hogy a magyar kormány “szembehelyezkedett” az Európai Unió Washingtont bíráló nyilatkozatával. Az Egyesült Államok ugyanis a napokban egyértelművé tette: már nem tekinti a nemzetközi jogba ütközőnek zsidó telepek létesítését Ciszjordániában.

“A valódi vezetés ismérve kiállni valamiért, ami helyes és valami ellen, ami nem az, szemben akár egy nyilvánvaló konszenzussal is. Becsületességet, bátorságot, elszántságot mutat” – szögezte le az EJA elnöke.

A rabbi – aki a Brüsszeli központú Európai Zsidó Szövetség megalapítója is – az EU-étól eltérő magyar állásfoglalás mellett háláját tolmácsolta azért a megállapodásért is, amelyet a magyar kormány az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) hétfőn kötött.

“Egyértelmű az Ön elkötelezettsége a zsidó nép mellett, valamint hogy támogatja azt a fontos szerepet, amit a zsidóság az Ön nagyszerű országának kulturális, polgári és gazdasági fejlődésében játszott” – írta a rabbi.

MTI

támogatás
Pop up banner1

Címkék:Európai Zsidó Szövetség, Menachem Margolin, Orbán Viktor

[popup][/popup]