Alsógödön készülnek a New York-i ortodox zsidók kalapjai

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Százados Csaba egyik ismerőse nemrég Izraelig repült, ahol egy felkapott jeruzsálemi üzletben vett magának kalapot egy temetésre. Csak hazatérve jött rá, hogy akár lakóhelyétől pár száz méterre is megvehette volna ugyanazt, merthogy magyar kezekkel éppen ott készült: a Pest megyei Gödön.

Százados Csaba, a Sunemar ügyvezetője (Fotó: Forbes magazin / Sebestyén László)

Kevesen ismerik a Gödön működő Sunemar kalapház nevét, pedig évente több ezer fejfedővel látják el New York, London és Izrael zsidó közösségeit. Számos magyar híresség is viseli kalapjaikat, de gyártottak a világhírű olasz Borsalino kalapgyárnak is – írja a Forbes magazin, melynek cikkéből idézünk.

„Ha a vallás előírja, a kalap kell” – mondja Százados Csaba, a Sunemar kalapház ügyvezetőjé. Bár a covidos évek – főleg az, hogy 2020-ban épp csúcsidőszakuk, a zsidók egyik legnagyobb ünnepe, a pészah előtt ütött be a krach – cégét, a Sunemart is megviselték, máig jó döntésnek bizonyult, hogy csak néhány fajta kalapra specializálódtak.

A Sunemarnál tavaly 17-18 ezer kalap készült, ami a 2020-as számnál jobb, de még nem közelíti meg rekord évüket, 2018-at, amikor 26 ezer kalap hagyta el a gödi kalapműhelyt.

Minden terméküket exportálják, az áru 70 százalékát Izraelben, a fennmaradó szűk egyharmadát pedig az Egyesült Államokban és Angliában kalapüzlettel rendelkező nagykereskedőknek adják el.

Kanadában, Franciaországban is nagy létszámú zsidó közösség él, a Sunemar mégsem földrajzi értelemben bővülne, hanem jelenlegi partnereinek szállítana többet.

Magyarországon csak a Sunemar gyárt a zsidó közösségeknek kalapokat, világszerte pedig nagyjából 6-8 ilyen cég van, Európában például Spanyol-, Lengyel-, Cseh- és Olaszországban. A Sunemarnál minden kalap fekete, persze nem mindegy milyen fekete: ők a kékesfeketét preferálják, és zsidó közösségtől, rabbitól függően variálódik a karima szélessége, a fejrész magassága, de az is, hogy mennyire van kikeményítve a kalap.

A modernebb vallásos zsidók számára készített kalapok szemre alacsonyabbak, karimájuk keskenyebb, tapintásra pedig puhábbak, nincsenek annyira kikeményítve, mint a tradicionális kalapok,

Előbbieket az Egyesült Államokban keresik jobban, utóbbiakat Izraelben. A díszítésekkel lehet még variálni, a kalapok belsejébe pedig az adott megrendelő (forgalmazó) saját logóját teszik, de azért bizonyos típusoknál ott van a „Made in Hungary” felirat is. A haszid zsidók számára gyártott kalapokat ők 50-100 euróért (18-36 ezer forintért) értékesítik, abban a például brooklyni üzletben pedig, ahol végül landolnak a gödi kalapok, 150-200 eurónyi összegbe kerülnek.

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]