A brit kormány megtiltja az izraeli termék bojkottját

Írta: vs.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A kormányzó konzervatívok szerint a bojkott csak megmérgezi a vitát, a Munkáspárt szerint viszont a tilalom támadás a helyi demokrácia ellen. Az árukat ettől még címkézni kell, és a Területeken készült árukat nem szabad izraeliként feltüntetni.
British-Union-Jack-FlagA brit kormány hétfőn bejelentette: megtiltja a közpénzből gazdálkodó szervezeteknek, hogy bojkottálják a “nem etikus” vagy bármilyen más izraeli termékeket. A bojkott „megmérgezi és polarizálja a vitát, gyengíti az integrációt és táplálja az antiszemitizmust” – áll a brit kormány közleményében, amely szerint a bojkott árthatna a brit exportnak és a nemzetközi kapcsolatoknak. 2014-ben a leicesteri tanács hirdetett bojkottot az izraeli telepeken készülő termékekkel szemben, a skót kormány pedig „erőteljesen ellenzi” az „illegális kolóniákról” származó termékek vásárlását. Igaz, a mostani tilalom a nagyfokú autonómiát élvező skót kormányzatra nem vonatkozik.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője üdvözölte, hogy a brit kormány nem engedélyezi, hogy az önkormányzatok “Izrael-ellenes” intézkedéseket hozzanak. A brit Munkáspárt viszont arra az álláspontra helyezkedett, hogy a döntés a helyi demokrácia ellen intézett támadással ér fel. „Ez a kormányzati tiltás azt is megakadályozta volna, hogy az önkormányzatok fellépjenek a dél-afrikai apartheid ellen” – bírálta a baloldali ellenzék a kormányzó konzervatívokat.

A teljes cikk itt olvasható.

támogatás
[popup][/popup]