Cipi Livni lelövésére szólított fel egy iráni vallási méltóság

Írta: Origó - Rovat: Hírek - lapszemle

Az iráni Ahmad Dzsannati ajatollah Cipi Livni izraeli külügyminiszter lelövésére szólította fel hallgatóságát pénteki szónoklatában. A gázai övezeti háború miatt az utóbbi hetekben számos iráni politikai és vallási vezető ostorozta Izraelt.

Forrás: Origó

 

Egy iráni vallási méltóság, Ahmad Dzsannati ajatollah a pénteki ima alkalmával Cipi Livni izraeli külügyminiszter lelövésére szólított fel hívek előtt mondott beszédében. “Valahányszor meglátom ennek a nőnek a képét, azt kívánom, hogy bárcsak valaki golyót eresztene belé” – mondta az ajatollah. Szavait magnófelvétel rögzítette, amely az amerikai AP hírügynökség birtokába jutott. Dzsannati beszédének részleteit lefordította és közreadta egy közel-keleti sajtófigyelő szolgálat is.

A három hete tartó gázai övezeti háború miatt számos iráni politikus és vallási méltóság ostorozta Izraelt. Mahmúd Ahmadinezsád elnök korábbi fenyegetéseit fölelevenítve csütörtökön kijelentette: a közel-keleti térségben nincs hely Izrael számára.
  
Az ultrakonzervatív Dzsannati elnököl a nagy hatalmú Őrök Tanácsában, amely az iszlám forradalom elveinek betartását felügyeli. Ali Hamenei ajatolláh személyesen választotta ki a posztra, és úgy tartják számon mint az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetőjének bizalmasát, a demokratikus reformok egyik legádázabb ellenzőjét. Az Őrők Tanácsa dönt többek között arról is, hogy kik indulhatnak a választásokon. Dzsannati vezetése alatt a legutóbbi parlamenti választásokon reformista politikusok ezreit törölte a testület a jelöltek listájáról.
  
Dzsannati ajatolláh a pénteki imán Barack Obamának, az Egyesült Államok leendő elnökének is tartogatott egy kaján megjegyzést. Szégyellnie kellene magát – mondta -, mert legfőbb gondja az, hogy lányainak kiskutyát találjon, miközben a világ az összeomlás szélén áll. “Szégyellje magát – és azok is mind, akik önre szavaztak” – tette hozzá.

támogatás
[popup][/popup]