Ötven év után az eredeti funkcióját is visszanyeri

Írta: Kultúrport - Rovat: Hírek - lapszemle

A részleges felújítást követően szeptember elején újra megnyílik majd Budapest legrégibb zsidó imaháza. Ez az első olyan zsinagóga Kelet-Európában, amely nemcsak fizikailag újul meg, hanem ötven év után az eredeti funkcióját is visszanyeri.
 

Megújult Budapest legrégibb zsinagógája

 

2010 tavaszán az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség bérleti szerződést kötött a Magyar Televízióval, és birtokba vette a Lajos utcai, nagy óbudai zsinagógát, amelyben az elmúlt évtizedekben a televízió egyik stúdiója működött.

A történelmi múltú épület Budapest legrégebbi zsinagógája. Elődje 1767-69 között épült, Nepauer Máté tervei alapján. A jelenlegi épületet 1821-ben adták át, még abban az időben, amikor zsidóknak tilos volt állandó jelleggel a fővárosban letelepedni, így az óbudai Zichy birtokon éltek, a Lajos utca (akkoriban Zsidó utca) környékén kialakítva közösségi életüket.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség magánadakozók segítségével, a rendelkezésre álló öt hónapban megkezdte az épület rehabilitációját. 2010. szeptember 8-án, az 5771-es zsidó újév alkalmából 50 év után megnyílnak a zsinagóga kapui, és a fohászokhoz szokott falak között ismét megszólal “Jákob hangja”.

Az esemény jelentőségét növeli, hogy ez az első alkalom Magyarország, és talán Európa történelmében is, amikor egy történelmi zsinagóga ismét a zsidó közösséghez kerül, és eredeti közösségi-hitéleti funkcióját nyeri vissza.

2010. szeptember 5-én, 16.30 órakor ünnepélyes megnyitót és felszentelést tartanak, amire a nagyközönséget is várják. A megnyitót több neves hazai, valamint nemzetközi, vallási és világi vendég is megtiszteli jelenlétével.

A zsinagóga felszentelési szertartását Izrael országos főrabbija, Jona Metzger vezeti.
 

támogatás
[popup][/popup]