Bukaresti emlékezés a vasgárdista lázadók zsidó áldozataira

Írta: Új Magyar Szó - Rovat: Hírek - lapszemle

A bukaresti, Giurgiului úti zsidó temetőben emlékeztek tegnap a fővárosi zsidóknak az 1941. január 21–23. közötti vasgárdista lázadás idején történt lemészárlására. Az áldozatok emlékére állított emlékmű előtt tartott gyászszertartáson Oren David, Izrael bukaresti nagykövete is részt vet.

Forrás: Új Magyar Szó

 

 

„Mindig a zsidókkal kezdik, de soha nem állnak meg itt” – fogalmazott Paul Schwartz, a Zsidó Hitközségek Szövetségének (FCER) alelnöke azon a megemlékezésen, amelyet tegnap tartottak a bukaresti, Giurgiului úti zsidó temetőben.

Paul Schwartz felidézte az 1941. január 21–23-án, a vasgárdista lázadás alatt összesen 125 fővárosi zsidó lemészárlásának történetét. Az áldozatok emlékére állított emlékmű és a hosszú sorokban álló sírkövek előtt tartott gyászszertartáson Oren David, Izrael bukaresti nagykövete kifejtette, az utókor kötelessége a megemlékezés, „azért, hogy ilyesmi soha többé ne történhessen meg”.

Az emlékmű talapzatára Aurel Vainer parlamenti képviselő, a Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Erwin Simsensohn, a Bukaresti Zsidó Hitközség elnöke helyezett el gyászkoszorút. A halottakért mondott hagyományos imát, a kádist Slomo Sorin Rosennek, Románia főrabbijával és Adler Józseffel, a bukaresti rabbinátus kántorával együtt mormogta el a csikorgó hidegben a mintegy százfős emlékező tömeg.

[popup][/popup]