Izrael, a gyilkos ügynök

Írta:   - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok gyilkos ügynökének nevezte Izraelt Hugo Chávez venezuelai elnök, amikor helyi idő szerint szerdán Caracasban fogadta dél-amerikai körúton járó iráni kollégáját, Mahmúd Ahmadinezsádot.
A két elnök forradalmártársnak nevezte egymást. Chávez felidézte, hogy Simon Peresz izraeli elnök november közepi argentínai látogatásán kijelentette: mind a venezuelai, mind az iráni államfő napjai meg vannak számlálva, mert népüknek elegük van belőlük.
 

“Izrael az Egyesült Államok gyilkos ügynöke”

 
2009. november 26. / Népszava Online   

A két elnök forradalmártársnak nevezte egymást. Chávez felidézte, hogy Simon Peresz izraeli elnök november közepi argentínai látogatásán kijelentette: mind a venezuelai, mind az iráni államfő napjai meg vannak számlálva, mert népüknek elegük van belőlük.

 

chavez and ahmadinejad.jpg 

Barátok

“Fenyegetésnek vesszük az izraeli elnök kijelentéseit, és megfelelően fogunk rájuk reagálni. Tudjuk, hogy Izrael a jenki hatalom egy gyilkos karja” – jelentette ki Chávez Ahmadinezsáddal közös sajtóértekezletén. “Ők vádolnak téged azzal, hogy háborús uszító vagy, miközben ők az agresszorok” – mondta iráni kollégájához fordulva.

Venezuela Izrael gázai katonai offenzívája miatt megszakította diplomáciai kapcsolatait a zsidó állammal. Chávez elismerést váltott ki a muzulmán világból, amikor népirtásnak nevezte a tavaly decemberben kezdődött háromhetes offenzívát. Izrael-ellenes beszédei bátorítólag hatnak az antiszemitákra a dél-amerikai országban, caracasi házak falán gyakran láthatók zsidóellenes jelmondatok.

Venezuela és Irán szorosra fűzte kapcsolatait az utóbbi években. Chávez kiáll Irán vitatott atomprogramja mellett, Irán pedig segít feltérképezni a venezuelai uránlelőhelyeket. A két államfő ezúttal is aláírt több gazdasági és ipari megállapodást.

Chávez egyik fő bírálója, Teodoro Petkoff lapigazgató az iráni elnök látogatása kapcsán azon élcelődött, hogy a két ország együttműködési megállapodásainak eddig vajmi kevés eredménye volt. “Az együttműködés csupán hatalmas tervekről való fantáziálás” – írta egy cikkében.

Karen Hooper Latin-Amerika-elemző szerint könnyen lehet, hogy túlzók Washington félelmei a venezuelai-iráni együttműködéssel kapcsolatban. Venezuela nem sokat tud segíteni Iránnak abban, hogy atomfegyverre tegyen szert. Ha Venezuela tud is elegendő mennyiségben uránt szállítani Iránnak, a dúsításhoz szükséges technológia egyiknek sincs a birtokában – mondta.

Ahmadinezsád látogatása ellen kedden és szerdán több kisebb csoport tüntetett Caracasban. Az iráni elnöknek Brazília és Bolívia után Venezuela volt az utolsó állomása dél-amerikai útján.

 

[popup][/popup]