Júdás Makkabeus

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

December 6-án a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában csendül fel Georg Friedrich Händel oratóriuma a Körséta a zsinagógákban sorozat keretében. Az este hét órakor kezdődő estet Aharon Harlap vezényli majd.
 

 

Júdás Makkabeus (héberül Jehuda HaMakabi), a szír-görög uralom elleni felkelés (i.e. 167-160) vezetője volt, aki harci tetteiért kapta a Makabi (Pöröly) jelzőt. A zsidó történelem egyik legnagyobb harcosaként tartják számon Jozsua, Gideon és Dávid mellett. Júdás Makabeus volt az, aki i.sz. 165-ben kisöpörte a jeruzsálemi zsidó templomból a pogány szobrokat. Ennek az eseménynek állít emléket a Hanuka ünnepe.

A Júdás Makabeus című oratóriumot Händel 1746-ban, 61 éves korában írta, öt évvel a Messiás megalkotása után. A művet egy évre rá mutatták be először a londoni Covent Garden Színházban. A zeneszerző a művet Vilmosnak, Cumberland hercegének tiszteletére komponálta, aki 1746. április 16-án győzelmet aratott a trónkövetelő Charles Edward Stuart felett.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagóga a Lipótvárosi Imaegylet számára épült 1911-ben Vajda Béla tervei alapján. A tizenkilencedik század végi zsinagógaépítő hullám kitárulkozó hangnemét felváltották a visszafogott, rejtőzködő épületek. Ezek egyike volt a Hegedűs Gyula utcai is, melyet egy lakóház üzlethelyiségéből alakítottak ki. 1927-ben Baumhorn Lipót, leghíresebb zsinagógaépítészünk udvari beépítéssel bővítette a templomot. Az eklektikus stílusú utcai homlokzatot és az udvari neoreneszánszt kiegyensúlyozza Baumhorn visszafogott szecessziója.

További információ: [email protected] e-mail címen és itt szerezhető. Az ülőhelyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik. A szervezők arra kérik kedves férfi vendégeiket, hogy fejfedőt szíveskedjenek magukkal hozni.

Händel: Judás Makkabeus (oratórium-keresztmetszet), Aharon Harlap: Zsoltárok

2009. december 6. 19 óra
Hegedűs Gyula utcai zsinagóga

Km.: Szepesi Bence (klarinét), Horváth Dalma, Masa Anita, Megyesi Zoltán, Sharon Rostorf Zamir, Jekl László (ének)

Vez.: Aharon Harlap

Körséta a zsinagógákban
Jegyár: 1800 Ft

 

[popup][/popup]