Frigyesi Niran Judit verse nemzetközi díjat nyert

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Frigyesi Niran Judit muzikológus, író, költő elnyerte a Miriam F. Lindberg Peace Foundation idei díját a Girls on the balcony című költeményével.

Frigyesi Niran Judit

Frigyesi Niran Judit muzikológiával és etnomuzikológiával foglalkozik Magyarországon, Izraelben és az Egyesült Államokban, népszerű kurzusait több évtizede hallgathatják az OR-ZSE hallgatói is. Fő kutatási területei a kortárs zene és a 20. század zenetörténete (elsősorban Bartók Béla életműve), valamint a zsidó zene és a kántorművészet. A Kádár-korszak magyarországi zsinagógáiból, kántoraitól nagyon jelentős mennyiségű zenei anyagot gyűjtött, egyedülálló módon dokumentálva a holokausztot megelőző Kelet-Európa utolsó emlékeit. A 2014-ben megjelent Jelek a vízen (Libri Kiadó: Budapest, angol kiadásban: Writing on Water) című kötete ugyanezt a világot idézi meg, de a szépírás és a fotóművészet eszközeivel.

Miriam F. Lindberg Peace Foundation a napokban jelentette be a holokauszt-túlélők és gyermekeik számára meghirdetett irodalmi díj január 26-i átadóünnepségén kitüntetendőket. Frigyesi Niran Judit „Girls on the balcony” című verse első díjat nyert a második generációs túlélők kategóriájában. A vers egy balkonról szól – képzeljük el egy pesti gangos ház ötödik emeletét –, ahol két lány, anyja, majd évtizedekkel később lánya is menedékre lel, a vészkorszak, illetve annak kimondatlansága elől menekülve. (OR-ZSE)

[popup][/popup]