Riadókészültség Jeruzsálem óvárosában

Írta: Hírszerz?.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Zavargásoktól tartva riadókészültségbe helyezték a rendőrséget, és rendőrök ezreit vezényelték az utcákra hétfőn Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek tere közelében – jelentette be egy szóvivő.
 

 

A rendőrség egyébként csak az ötvenévesnél idősebb muzulmánokat engedi be a térre, feltéve, hogy izraeli arabok vagy kelet-jeruzsálemi lakosok – tette hozzá a szóvivő. A város keleti szektorát Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta, majd bekebelezte.

Zsidó és keresztény látogatóknak is megtiltották a belépést a Mecsetek terére, amely az iszlám harmadik legszentebb helye Mekka és Medina nagymecsete után. A muzulmán nőkre vonatkozóan viszont semmiféle korlátozás nincs – mondta a rendőrség szóvivője.

Vasárnap este összecsapások voltak palesztin fiatalok és izraeli rendőrök között az óváros muzulmán negyedében, a Mecsetek tere közelében, s ezekben palesztin orvosi források szerint megsebesült hét tüntető fiatal. A rendőrség arról számolt be, hogy őrizetbe vett három palesztint.

Az incidensek sorozata azzal kezdődött, hogy a rendőrök lezárták a Mecsetek terét, és szétoszlatták muzulmán hívők egy csoportját. Emiatt összegyűlt 150-200 muzulmán az Oroszlános kapunál (Szent István-kapu), és tiltakozott ez ellen.

 

[popup][/popup]