Magyarország is kivonult

Írta: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

Mahmúd Ahmadinezsád ezúttal nem kérdőjelezte meg a holokausztot vagy Izrael állam létét, de nemzetközi zsidó összeesküvésről és a palesztin néppel szembeni genocídiumról beszélt

ENSZ-közgyűlés: kivonultak Ahmadinezsád beszéde alatt 

 

A 27 EU-tagállam többsége, köztük Magyarország küldöttsége tüntetőlegkivonult szerdán az iráni elnök beszéde alatt az ENSZ Közgyűlésülésszakának általános vitájáról – tájékoztatott Bródi GáborENSZ-nagykövet.

Mint közölte, Mahmúd Ahmadinezsád ugyan nem kérdőjelezte meg aholokausztot vagy Izrael állam létét, de nemzetközi zsidóösszeesküvésről és a palesztin néppel szembeni genocídiumról beszélt.

Az egyes EU-országok delegációi egymás után hagyták el az üléstermet,tüntetőleg távozott néhány karibi ország küldöttsége, és üresenmaradtak az Egyesült Államok, Kanada és Izrael képviselőinek helyei is.Bródi arra a kérdésre, hogy – az előzetes közlések dacára – miért nemvolt egységes az EU fellépése, az MTI tudósítójának elmondta: az iránielnök csak áttételesen utalt azokra a gondolatokra, amelyekről azEU-tagállamok előzetesen, a kivonulás lehetséges okaikéntmegállapodtak, s ebben a helyzetben nyilván több állam úgy gondolta, ezmég nem üti meg a távozás szintjét.
Mahmúd Ahmadinezsád

Az AFP francia hírügynökség tucatnyinál is több kivonuló országrólbeszélt tudósításában, név szerint megemlítve Franciaországot,Németországot, Nagy-Britanniát, Olaszországot, az Egyesült Államokat,Dániát, Magyarországot, Argentínát, Costa Ricát, Uruguay-t, Új-Zélandotés Ausztráliát.

Ahmadinezsád egyébként hosszú “vádbeszédet” mondott, bírálva a világjelenlegi állapotát, s bár burkolt szavakkal, de újból elővette a”zsidó összeesküvésről” szóló téziseket. “Immár elfogadhatatlan, hogyfejlett hálózatainak köszönhetően a világ nagy részén egy kisebbséguralja a politikát, a gazdaságot és a kultúrát. S hogy a rabszolgaságegy új formáját teremtse meg, s kárt okozzon más nemzetek hírnevének,csak azért, hogy elérje rasszista céljait” – szögezte le az iránielnök. Ahmadinezsád emellett – az Egyesült Államokra, s az amerikaiakiraki, illetve afganisztáni beavatkozására utalva – közölte:”elfogadhatatlan, hogy csapatokat küldjenek több ezer kilométerre, hogyott háborút vívjanak, vért ontsanak, terrort és megfélemlítéstterjesszenek.”

Ahmadinezsád beszéde alatt több ezren tüntettek az ENSZ-székház előtt az iráni elnök ellen.
 

[popup][/popup]