Ezreket mentett meg – szobrot állítanak a lelkésznek

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Felavatják Sztehlo Gábor, a II. világháború idején zsidó gyermekeket mentő evangélikus lelkész szobrát születésének 100. évfordulóján, a budapesti Deák téri evangélikus templom előtt pénteken.
 

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE), a Sztehlo Gábor Alapítvány és a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség által közösen szervezett ünnepi megemlékezésen az evangélikus templomban a liturgiát Ittzés János, Gáncs Péter és Fabiny Tamás evangélikus püspökök végzik – közölte az MEE hírszolgálata.

Az avatáson beszédet mond Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere, Horváth Ádám rendező, egykori „Sztehlo-gyermek” és Donáth László evangélikus lelkész. A szobrot Sztehlo Ildikó és Sztehlo Gábor, a lelkész gyermekei, valamint Breuer Katalin gyülekezeti felügyelő leplezik le. A háromméteres Sztehlo-szobor Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

Sztehlo Gábor 1909-ben Budapesten született, 1932-ben szentelték lelkésszé. Finn minta alapján 1937-ben megkezdte az evangélikus népfőiskola szervezését Nagytarcsán. 1944 márciusától kezdte el zsidó gyermekek mentését Raffay Sándor püspök megbízásából. 1944 karácsonyáig 32 otthonban szervezte meg a gyermekek elhelyezését és ellátását a svájci Vöröskereszt támogatásával. Mintegy 1500 gyermeket és 500 felnőttet mentett meg a vészkorszakban, tevékenységéért 1972-ben megkapta a Világ igaza címet. 1945 tavaszán a Weiss Manfréd által felajánlott területen megszervezte a Pax gyermekotthont, az evangélikus egyház keretén belül pedig további szeretetotthonokat szervezett. 1961-től Svájcban folytatta lelkészi tevékenységét 1974-ben bekövetkezett haláláig. Az általa megmentettek és neveltek 1990-ben létrehoztak egy, a nevét viselő alapítványt.

Sztehlo Gábor emlékét tábla örökíti meg a hatvani és a budavári evangélikus templom falán. Nagytarcsán utcát neveztek el róla, Salgótarjánban vendégház őrzi a nevét. 2008. szeptember 25. óta nevét viseli a főváros XII. kerületének egyik utcája is.
 

[popup][/popup]