A brooklyni rabbik és a pénzmosás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle




Nem egészen két héttel ezelőtt, az FBI letartóztatott 44
személyt New York egyik negyedében, Brooklynban. A világ – és főként Amerika –
megdöbbenve vette tudomásul, a letartóztatottak között számos rabbi és egyéb
más, egyházi kötődésű ember volt. Ám arra csak a bennfentesek és a közel-keleti
viszonyokban jártasok figyeltek fel, hogy valamennyien egyetlen szekta tagjai,
ráadásul egy olyané, mely Szíriából, és azon belül is elsősorban Aleppóból és
Al-Kamisliből származik.

 

2009. augusztus 7. / Globusz.net / Asharq Al-Awsat       

 

Nem egészen két héttel ezelőtt, az FBI letartóztatott 44személyt New York egyik negyedében, Brooklynban. A világ – és főként Amerika –megdöbbenve vette tudomásul, a letartóztatottak között számos rabbi és egyébmás, egyházi kötődésű ember volt. Ám arra csak a bennfentesek és a közel-keletiviszonyokban jártasok figyeltek fel, hogy valamennyien egyetlen szekta tagjai,ráadásul egy olyané, mely Szíriából, és azon belül is elsősorban Aleppóból ésAl-Kamisliből származik.

 

Az aleppói zsidóság fontos történelmi tradíciókkalrendelkezik, zsinagógájukat Dávid királytól származtatják, és sajátTóra-magyarázattal gazdagították a zsidó hitgyakorlatot, ennek neve egyenesenAleppói Törvénykönyv. A szekta tagjai a politikai ellenségeskedések miatt a 20.században elhagyni kényszerültek Szíriát, szétszóródtak a világban, és közülüknagyon sokan Brooklynban telepedtek le. Számukat ott jelenleg mintegyhetvenötezerre becsülik. Közösségük megteremtői között sok híres rabbi volt,illetve a gazdasági hátteret egy gazdag bankár, az egykori Edmund Szafrabiztosította, akinek elődei évszázadokon át Aleppó aranyverői közzé tartoztak(a Szafra név is erre utal).

 

Mi történhetett, hogy egy ilyen mély vallási háttérrel éstradícióval bíró közösség számos prominens tagját most azzal vádolják, hogyvagyonukat a Fülöp-szigetekről becsempészet gyermekek kereskedelmévelgyarapították (egy-egy gyermekért állítólag 160.000 dollárt kértek), illetveroppant összegeket mostak tisztára, nem kis haszonnal. A választ megadni erre –jegyzi meg az Asharq Al- Awsat – nem egyszerű, és egyelőre lehetetlen.

 

Egy biztos, az amerikai leleplezések után immáron márIzraelben is megindult a bűnüldözői gépezet, annál is inkább, mert időközbenkiderül, a szekta gazdasági érdekeltségei egy bizonyos izraeli párthoz, aradikális Sasz-hoz kötődnek. A Sasz arról híresült el, hogy gyalázkodóhangnemben uszít az arabok, s ezen belül elsősorban a palesztinok ellen.

 

Az izraeli hatóságok igen komoly összegek nyomárabukkantak, melyek az „aleppói” szektától vándoroltak át a Saszhoz, annakszámtalan fiókintézményébe, illetve ebből finanszírozták a párt karitatívtevékenységét.

 

Ám még mielőtt valaki elhamarkodott következtetéseketvonna le a zsidó felekezettel kapcsolatban, a lap emlékeztet rá: az eset nem„felekezetspecifikus”. Egészen hasonló politikai üzletekre derül fényminduntalan egyiptomi vallási közösségekkel kapcsolatban, miként a katolikusegyházat is számos hasonló megalapozott bírálat érte a ’70-es években.

 

[popup][/popup]