1500 éves borpréseket fedeztek fel Javnéban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy 1500 éves, borprésekből álló hatalmas komplexumot fedeztek fel a Javne városában zajló ásatások során, ahol évente mintegy kétmillió liter bort is képesek voltak előállítani.

A Tel-Avivtól délre fekvő városban lévő egykori üzemben öt prést, a bor érlelésére és palackozására szolgáló raktárt, valamint az agyagamforák készítésére szolgáló kemencéket tártak fel – közölte az Izraeli Régészeti Hatóság – írja a bzsh.hu, a Times of Israel beszámolóját szemlézve.

A lelőhely a bizánci korszakból származik és ez az ebből a korból ismert legnagyobb ilyen jellegű komplexum. A régészek ép edényeket, valamint több tízezer töredéket is felfedeztek a helyszínen, amely különböző létesítmények között jól megtervezett úthálózattal rendelkezett.

Mivel az akkori víz gyakran nem volt tiszta vagy jó ízű, az ókori borok fogyasztása nagyon gyakori volt mind a felnőttek, mind a gyermekek körében. Bort adtak a vízhez az íz javítása érdekében, vagy egyszerűen azt fogyasztották az ivóvíz helyett.

The Largest Complex of Winepresses Known in the World from the Byzantine Period was uncovered – IAA

Yavne was a world wine powerhouse about 1,500 years ago: a huge and well-designed industrial estate from the Byzantine period, with a very impressive wine pr…

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint a „Gázai és Ashkeloni bor” az ókori világ minőségi bormárkájának számított. A régészek szerint a bort Ashkelon és Gáza kikötőin keresztül értékesítették, majd a Földközi tengeren át szállították a különféle célállomásokra.

A tervek szerint a Javnéban most feltárt területet megőrzik, majd később régészeti parkként nyitják meg az érdeklődők előtt.

[popup][/popup]