Nagy-Britanniában korlátoznák a rasszista Facebook-oldalakat

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

A Facebook internetes közösségi portál teremtette kapcsolattartási lehetőséget a szélsőjobboldali radikálisok is kihasználják – áll a londoni baloldali napilap beszámolójában.
 

Forrás: Globusz.net / The Independent

 

 

A rasszista csoportok az internetes szólásszabadságot kihasználva terjesztik nézeteiket és toboroznak tagokat. Kisebbségi és emberi jogi szervezetek a portál tulajdonosaitól azt követelik, hogy lépjenek fel az uszítók megfékezése érdekében.

A 200 millió felhasználóval rendelkező Facebook közösségi oldalon is egyre inkább terjednek az idegengyűlölő és rasszista eszmék. A szélsőséges csoportok tagjai kihasználják, hogy az amerikai portál tulajdonosai gyakorlatilag egyáltalán nem cenzúrázzák a felhasználók által feltöltött tartalmakat.

A The Independent megemlíti, hogy a Facebookon virtuális közösséget hozott létre például „A pakigyűlölők csoportja”. A bradfordi tagokból álló közösség célja a pakisztáni bevándorlók elkergetése Nagy-Britanniából. A napokban a Nagy-Britanniában élő lengyel bevándorlók érdekeit képviselő szervezet levélben fordult a Facebook tulajdonosaihoz, azt kérve, hogy távolítsák el a lengyel migránsok kútba dobását követelő oldalalkat a portálról.

Dennis MacShane munkáspárti képviselő szerint szükséges lenne a közösségi oldalak mielőbbi cenzúrázása. Arra figyelmeztetett, hogy a szélsőséges eszmék megerősödhetnek, ha híveik nyíltan vállalhatják nézeteiket.

A Facebook vezetői megerősítették, hogy a jövőben sem kívánnak tartalomszűrőt telepíteni a szélsőséges megnyilvánulások megakadályozására, de ha a felhasználók nehezményezik valamelyik oldalt, akkor hajlandók eltávolítani.

[popup][/popup]